Η Μουσική ως Μέσο Ευαισθητοποίησης Παιδιών Δ’ Δημοτικού για το Φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής. - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Αποτελεί κοινώς αποδεκτό γεγονός το ότι έχουν ήδη επέλθει δραματικές συνέπειες στον πλανήτη και κατ’ επέκταση στη ζωή του ανθρώπου. Η κλιματική κρίση, δεν συνιστά απλώς ένα φυσικό φαινόμενο και ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο, αφού η εξέλιξη και η πορεία της καθορίζεται από ετερογενείς παραμέτρους και ειδικότερα, από τον ανθρώπινο παράγοντα. Παρά τις συνέπειες που επωμίζεται ο άνθρωπος, παρατηρείται ότι, η πλειονότητα, έχει ανεπαρκείς γνώσεις σε σχέση με την κλιματική κρίση και δεν έχει καταστεί κατανοητό το μέγεθος της ατομικής ευθύνης. Η γεφύρωση της μουσικής με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος το πρόβλημα, την ευθύνη του και τη θέση του στον πλανήτη. Δεδομένου ότι, η θεωρητική και κριτική ανάλυση του ρόλου της μουσικής στην κλιματική αλλαγή είναι μέχρι στιγμής περιορισμένη, θεωρώ χρέος του μουσικού και του μουσικού εκπαιδευτικού να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της τέχνης του, για να συμβάλει στην τριβή των μαθητών με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ως επιτακτική ανάγκη.

Climate change is without any doubt one of the greatest challenges that humanity has ever encountered. It is commonly accepted that this phenomenon has already caused tremendous consequences to the planet and has therefore influenced the human life as well. The climate crisis does not simply constitute another natural event and should thus not be approached with such mentality. The human factor has, amongst other external parameters, critically impacted the escalation of the climate issue. Despite some of the obvious effects of this crisis on humanity, it has been observed that the majority of people have insufficient knowledge around the environmental matters and have failed to acknowledge the significance that personal accountability holds. Aproaching this aspect of environmental unawareness through musical education can potentially influence the way humans process this crisis reinforcing their sense of responsibility towards the environment. Provided that the theoretical and critical analysis of the role of music in climate change is currently limited, I consider an imperative need and responsibility of the musician and music-educator to use the potential and influence of their art, in order to contribute to the exposure of students to the climate emergency.
Music as a mean for raising climate change awareness in forth grade elementary school students.
Keywords: Κλιματική αλλαγή, Ευαισθητοποίηση, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Μουσική Εκπαίδευση; Climate Change, Awareness, Environmental Education, Music Education