Intercultural communication in tourism hospitality – its strategic importance and best practices towards a memorable cultural experience - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η διαπολιτισμική επικοινωνία έχει γίνει ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο στοιχείο του παγκοσμιοποιημένου κόσμου, ιδίως σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η φιλοξενία που συνεπάγονται συχνές αλληλεπιδράσεις με άτομα από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα. Η παρούσα έρευνα διερευνά τους κρίσιμους δεσμούς μεταξύ της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και της φιλοξενίας στον τουρισμό και εξετάζει κατά πόσον η διαπολιτισμική επικοινωνία διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη διαχείριση του τουρισμού και της φιλοξενίας. Επιπλέον, η μελέτη διερευνά τις βέλτιστες πρακτικές για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των χαρακτηριστικών της διαπολιτισμικής επικοινωνίας στις λειτουργίες των οργανισμών τουρισμού και φιλοξενίας. Για να παράσχει μια ολιστική κατανόηση, η παρούσα έρευνα χρησιμοποιεί μια διεξοδική και ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει μια εξαντλητική βιβλιογραφική ανασκόπηση με ποιοτικές συνεντεύξεις με επαγγελματίες του κλάδου, όπως διευθυντές μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων, διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και εμπειρογνώμονες μάρκετινγκ. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση παρέχει το θεωρητικό πλαίσιο και το πλαίσιο, ενώ οι συνεντεύξεις παρέχουν πρακτικές γνώσεις και εμπειρίες όσων ασχολούνται με τη διαπολιτισμική επικοινωνία υπό την επαγγελματική τους ιδιότητα. Τα ευρήματα αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της διαπολιτισμικής επικοινωνίας στην ενίσχυση των εμπειριών και της ικανοποίησης των πελατών, επιτρέποντας την αποτελεσματική επικοινωνία και κατανόηση μεταξύ ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Ωστόσο, τα γλωσσικά εμπόδια και οι πολιτισμικές διαφορές αποτελούν προκλήσεις στο πλαίσιο των επιχειρήσεων φιλοξενίας, οδηγώντας ενίοτε σε παρεξηγήσεις και συγκρούσεις. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, η μελέτη προσδιορίζει τη σημασία της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών, όπως η πρόσληψη πολύγλωσσου προσωπικού, η παροχή εκπαίδευσης σε θέματα πολιτισμικής ευαισθησίας, η ανάπτυξη πολιτικών πολυμορφίας και ένταξης και η χρήση ψηφιακών εργαλείων για την επικοινωνία. 6 Επιπλέον, η έρευνα επισημαίνει ότι η επιτυχής διαπολιτισμική επικοινωνία στη διαχείριση του τουρισμού και της φιλοξενίας περιλαμβάνει μια πολύπλευρη προσέγγιση που ενσωματώνει στρατηγικές που καλύπτουν τη διαχείριση, το μάρκετινγκ και τους ανθρώπινους πόρους. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η μέτρηση της αποτελεσματικότητας της διαπολιτισμικής επικοινωνίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαφόρων βασικών δεικτών απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων των βαθμολογιών ικανοποίησης των επισκεπτών, των επαναλαμβανόμενων επιχειρήσεων και των διαδικτυακών κριτικών. Οι δείκτες αυτοί αντικατοπτρίζουν την ποιότητα των διαπολιτισμικών αλληλεπιδράσεων και τις επακόλουθες εμπειρίες των επισκεπτών. Επιπλέον, η διαπολιτισμική επικοινωνία αναγνωρίζεται ως στρατηγικό στοιχείο, με τους οργανισμούς να καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για την ενσωμάτωσή της στις συνολικές στρατηγικές τους. Αυτό συνεπάγεται την προώθηση ενός πολυπολιτισμικού εργασιακού περιβάλλοντος, την αύξηση της πολιτισμικής ευαισθητοποίησης των εργαζομένων και την επένδυση σε προγράμματα κατάρτισης. Κοιτάζοντας μπροστά, η μελέτη υποδηλώνει ότι η διαπολιτισμική επικοινωνία αναμένεται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας. Καθώς τα ταξίδια διαφοροποιούνται, οι οργανισμοί θα πρέπει να προσαρμόζονται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των πελατών και στις πολιτισμικές προσδοκίες. Η τεχνολογία, ιδίως οι εφαρμογές μετάφρασης σε πραγματικό χρόνο και οι ψηφιακές πλατφόρμες, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Συμπερασματικά, η παρούσα έρευνα διαπιστώνει τη στρατηγική σημασία της διαπολιτισμικής επικοινωνίας στη διαχείριση του τουρισμού και της φιλοξενίας. Μέσω αποτελεσματικών πρακτικών διαπολιτισμικής επικοινωνίας, οι οργανισμοί μπορούν να βελτιώσουν την ικανοποίηση των πελατών, να ενισχύσουν τη φήμη τους και να επιτύχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε έναν ολοένα και πιο ποικιλόμορφο και παγκοσμιοποιημένο κλάδο.

Intercultural communication has become an increasingly integral aspect of the globalized world, especially in industries like tourism and hospitality that entail frequent interactions with individuals from diverse cultural backgrounds. This research investigates the critical linkages between intercultural communication and hospitality in tourism and examines whether intercultural communication plays a strategic role in tourism and hospitality management. Additionally, the study explores the best practices for effectively incorporating the characteristics of intercultural communication into the operations of tourism and hospitality organizations. To provide a holistic understanding, this research employs a thorough and all-encompassing approach that combines an exhaustive literature review with qualitative interviews with industry professionals, such as managers from large hotel chains, human resources directors, and marketing experts. The literature review provides the theoretical framework and context, while the interviews furnish practical insights and experiences of those dealing with intercultural communication in their professional capacities. The findings highlight the significant role of intercultural communication in enhancing customer experiences and satisfaction by enabling effective communication and understanding between individuals from different cultural backgrounds. However, language barriers and cultural differences pose challenges within hospitality operations, sometimes leading to misunderstandings and conflicts. To address these challenges and to leverage the benefits of intercultural communication, the study identifies the importance of implementing best practices such as hiring multilingual staff, providing cultural sensitivity training, developing diversity and inclusion policies, and utilizing digital tools for communication. Furthermore, the research points out that successful intercultural communication in tourism and hospitality management involves a multifaceted approach that incorporates strategies spanning management, marketing, and human resources. The study reveals that measuring 4 the effectiveness of intercultural communication can be achieved through various key performance indicators including guest satisfaction ratings, repeat business, and online reviews. These indicators reflect the quality of intercultural interactions and the ensuing guest experiences. Moreover, intercultural communication is acknowledged as a strategic component, with organizations making a concerted effort to embed it into their overall strategies. This entails fostering a multicultural work environment, increasing cultural awareness among employees, and investing in training programs. Looking ahead, the study suggests that intercultural communication is expected to gain even greater importance in the tourism and hospitality industry. As travel diversifies, organizations will need to continuously adapt to changing customer preferences and cultural expectations. Technology, especially real-time translation applications and digital platforms, is anticipated to play a significant role in facilitating intercultural communication. In conclusion, this dissertation establishes the strategic importance of intercultural communication in tourism and hospitality management. Through effective intercultural communication practices, organizations can improve customer satisfaction, enhance reputation, and achieve a competitive advantage in an increasingly diverse and globalized industry.
Keywords: Διαπολιτισμική επικοινωνία, Τουριστική φιλοξενία, Πολιτισμική εμπειρία, Ξενοδοχειακές οργανώσεις, Πρακτικές διαχείρισης, Ανθρώπινο δυναμικό, Στρατηγικές μάρκετινγκ, Εμπόδια στη διαπολιτισμική επικοινωνία, Πολιτισμική ευαισθησία και κατανόηση, Διαφορετικότητα και ενσωμάτωση, Ικανοποίηση πελατών, Λειτουργική αποτελεσματικότητα; Intercultural communication, Tourism hospitality, Cultural experience, Hotel organizations, Management practices, Human Resources, Marketing strategies, Barriers in intercultural communication, Cultural sensitivity and understanding, Diversity and inclusiveness, Customer satisfaction, Operational efficiency