Ο ρόλος της Στελέχωσης και της Εκπαίδευσης του προσωπικού στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις - Μια ολιστική προσέγγιση - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη βιομηχανία στο νησί της Κέρκυρας. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους εργαζόμενους του και αντιμετωπίζει συχνά μια σειρά προκλήσεων, ιδίως μετά την επέλαση και τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης χρέους 2008-2018 και της πανδημικής κρίσης ένεκα κορονοϊού (2020). Η διοίκηση του κάθε ξενοδοχείου αναζητά τακτικά κατευθύνσεις που τους επιτρέπουν να διατηρήσουν την ανταγωνιστική τους θέση. Αυτή η μελέτη, διερευνά τον αντίκτυπο των πρακτικών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (HRM), την ικανοποίηση των εργαζομένων, τι την επηρεάζει και πώς αυτές οι αιτίες αλληλοεπιδρούν με την απόδοση του ξενοδοχείου. Στη συνέχεια εξετάζει τις σχέσεις μεταξύ αυτών των παραγόντων. Ιδίως αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά παραίτησης και το αβάσταχτο κόστος αντικατάστασης κυριολεκτικά και μεταφορικά που συνδέονται με τον συνεχή εντοπισμό και πρόσληψη νέων εργαζομένων. Στα πλαίσια της προσπάθειας εντοπισμού αυτών διεξάγεται ποιοτική έρευνα, η οποία στηρίζεται αφενός στη βιβλιογραφική ανασκόπηση του ζητήματος αφετέρου σε πρωτογενή έρευνα με συνεντεύξεις σε προσωπάρχες και διευθυντές τουριστικών μονάδων του νησιού με σκοπό τη προσέγγιση της δικής τους οπτικής αναφορικά με το ζήτημα.

Tourist industry is the largest and most developed market on the island of Corfu. Depends in great length on its employees and often faces a series of challenges especially after a conquering of devastating consequences due to the financial dept crisis of 2008-2018 and the pandemic crisis due to the corona virus 2020. Every hotel's management seeks directions often that will allow them to preserve their competitiveness. This study explores the impact of the human resources management, employee’s satisfaction, what affects it and how these causes re-enact with the hotel's performance. Furthermore, it examines the relations of those factors. Especially considering the high rates of resignation and the unbearable cost of replacing employees literally and metaphorically everything relates to an ongoing effort to find a suitable candidate and employee new staff. During that effort there is investigation going on which is supported on the one hand thorough literature review on the other a firsthand basis with interviews to supervisors and hotel managers of the island with intention to approach their point of view on the subject.
Keywords: Πρακτικές Ανθρώπινου Δυναμικού, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, κατάρτιση υπαλλήλου, κύκλος εργασιών υπαλλήλου; Human resources practices, HRM, employee training, employee turnover