«Η μουσική ως ένα μέσο για την ανάπτυξη της ασφάλειας και της οικειότητας: Εξάμηνη πρακτική άσκηση σε Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αθήνας» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται η εμπειρία μου ως εκπαιδευτικού μουσικής από την πρακτική άσκηση σε Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αθήνας, η οποία επικεντρώνεται στην διδασκαλία μαθητών ηλικίας 14-16 ετών με αυτισμό. Η πρακτική άσκηση διήρκησε έξι μήνες και πραγματοποιήθηκε από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024 σε δύο τμήματα με τέσσερις μαθητές και πέντε μαθητές αντίστοιχα. Στα πρώτα τέσσερα μαθήματα πραγματοποίησα τις παρακολουθήσεις των μαθημάτων της εκπαιδευτικού μουσικής και στα επόμενα δεκαπέντε πραγματοποίησα συνδιδασκαλίες με την ίδια εκπαιδευτικό. Οι διδασκαλίες έγιναν στην αίθουσα μουσικής, η οποία ήταν κυκλικά διαμορφωμένη και διέθετε τεχνολογικό και μουσικό εξοπλισμό. Ας σημειωθεί, ακόμη, ότι τα ημερολόγια με την καταγραφή και τον σχεδιασμό των μαθημάτων που διδάχτηκαν αποτελούν ουσιαστικά τμήματα της εργασίας. Επιπλέον, καταγράφεται ο προσωπικός μου αναστοχασμός ο οποίος είχε στόχο την κριτική ανάλυση και βελτίωση των διδασκαλιών μου. Επιπροσθέτως εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους το μάθημα της μουσικής επιδρά σε παιδιά με αυτισμό και συμβάλλει στη λειτουργικότητα και κοινωνικοποίησή τους εντός και εκτος σχολικού περιβάλλοντος. Επιπροσθέτως, αναλύονται οι τρόποι με τους οποίους το μάθημα της μουσικής επηρεάζει τα παιδιά με αυτισμό και συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της κοινωνικοποίησης τους.

In this dissertation, I present my experiences during my teaching practice as a music teacher at a special vocational training institute for students with autism (ages 14-16). My teaching practice lasted for six months from November 2023 until April 2024. I observed four lessons by the music teacher and took notes about the teaching and learning processes. I then taught fifteen lessons together with the music teacher. One class had four students and the other class had five students. The lessons were held in the music classroom which was designed as a circle and was fully equipped (both musically and technologically).The dissertation describes the teaching process and methods used. It also includes my self-reflection and personal suggestions for the improvement of the aforementioned methods and processes. The effect which music lessons has on children with autism has also been examined, with the aim to understand all the intricacies surrounding their functionality and social skills inside and outside a school environment. In conclusion,my internship was a significant and valuable experience for addressing challenges and gaining new knowledge and insights.
Music as a means of developing security and familiarity: a six-month music teaching practice at a Special Vocational Training Institute of Athens
Keywords: διδασκαλία μουσικής, αυτισμός, ειδική αγωγή, πρακτική άσκηση; music teaching, autism, special education, internship