Η προέλευση της Μεσαιωνικής χωροδεσποτείας: Το παράδειγμα της Ιταλίας - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει την εξέλιξη της μεσαιωνικής χωροδεσποτείας μέσα στο χρόνο. Ο Μεσαίωνας ήδη από το 5ο αιώνα έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Οι προβληματικές που αναδεικνύονται είναι οι εξής: Η εξέλιξη του Ρωμαϊκού latifundio, γαιοκτησίας μεγάλης έκτασης, σε χωροδεσποτεία. Ο κατακερματισμός της κεντρικής εξουσίας στην Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο και η άνοδος των τοπικών αρχόντων, εξαιτίας της κατάρρευσης των ρωμαϊκών συνόρων και των συνεχών εμφύλιων συγκρούσεων. Τα χαρακτηριστικά και η χρήση των δούλων στις γαιοκτησίες που μεταλαμπαδεύονται στο καθεστώς της χωροδεσποτείας. Από την εθιμικότητα στην εξάρτηση των μεγάλων γαιοκτησιών βάση θέσπισης νομοθεσίας. Η μετάβαση του στο φεουδαρχικό καθεστώς.
Keywords: Μεσαίωνας, Χωροδεσποτεία, κάθοδος των βαρβάρων, πτώση ρωμαίκής αυτοκρατορίας, Κάρολος, φεουδαρχία, φέουδο, αγροτικό σύστημα, ιδιοκτησία, δουλοπάροικοι, δούλοι, Βαρβάροι, τελετή της περιβολής; villa, villae, latifundio, bravi, servi, ordines, domus, foederatii, hommaze, liberi, investitura