Μουσειοπαιδαγωγική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η παρούσα πτυχιακή αναφέρεται στην μουσειοπαιδαγωγική, πτυχή της μουσειολογίας, με αντικείμενο την αξιοποίηση της υλικής και άυλης κληρονομιάς μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Παρουσιάζονται η μουσειολογία, η μουσειοπαιδαγωγική και γενικά ο παιδαγωγικός ρόλος του μουσείου. Στη συνέχεια αναφέρω πως τα εκπαιδευτικά προγράμματα εφαρμόζονται o γενικά: ο σχεδιασμός, η υλοποίηση τους και τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, δηλαδή τα οφέλη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, o σε άτομα με ειδικές ανάγκες και o τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζω το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και αναφέρω παραδείγματα από την πλούσια εκπαιδευτικής τους δράση, μερικά από τα οποία συμμετείχα στα πλαίσια της πρακτικής εκπαίδευσης που ορίζεται από το Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθώ να δημιουργήσω ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις αρχές τις μουσειοπαιδαγωγικής. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο παραθέτω τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της πτυχιακής μου εργασίας, στα οποία βασίστηκα σε ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.
Keywords: Μουσειοπαιδαγωγική, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσειολογία