Πτυχιακή εργασία: Μετάφραση αποσπάσματος βιβλίου με τίτλο: Learning Legal Rules A Student’s Guide to Legal Method and Reasoning Eighth Edition James Holland LLB, PhD, Barrister Julian Webb BA, LLM, LLD, FRSA - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η πτυχιακή μου εργασία αποτελείται από πέντε μέρη τα οποία έχουν την εξής διάρθρωση: Α) Εισαγωγή, Β) Μετάφρασμα, Γ) Σχόλια, Δ) Βιβλιογραφία & Πηγές και Ε) Πρωτότυπο κείμενο. Το πρώτο μέρος είναι η εισαγωγή, όπου γίνεται μια πρώτη αναφορά στους λόγους που με οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου θέματος προς μετάφραση καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετώπισα και τη μεθοδολογία που επέλεξα για την προσέγγιση του κειμένου αφετηρίας ώστε να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα του μεταφράσματος. Το δεύτερο μέρος είναι το μετάφρασμα, το προϊόν δηλαδή της μετάφρασης των 20 πρώτων σελίδων ενός εξειδικευμένου αγγλικού νομικού βιβλίου με τίτλο «Learning Legal Rules». Στο τρίτο μέρος της πτυχιακής μου, στα Σχόλια και συγκεκριμένα στο τμήμα που τιτλοφορείται «Μεταφραστικές Δυσκολίες» αναφέρονται οι δυσκολίες που αντιμετώπισα καθώς και οι τρόποι επίλυσής τους, αλλά και η μεθοδολογία που ακολούθησα για να προσεγγίσω τη μετάφραση. Στο τελευταίο κομμάτι των Σχολίων με τίτλο: «Αξιολόγηση της μετάφρασης» παραδέχομαι πλέον ότι η μεταφραστική διαδικασία αποτελεί συνάρτηση των γλωσσικών δεξιοτήτων του μεταφραστή, αλλά και της ικανότητάς του να κατανοεί και να επεξεργάζεται πληροφορίες που τον βοηθούν στην παραγωγή του μεταφράσματος. Στο τέταρτο μέρος της πτυχιακής βρίσκεται η Βιβλιογραφία και οι Πηγές στις οποίες ανέτρεξα για να βρω αντιστοιχίες και να δω πώς προσέγγισαν και άλλοι μεταφραστές παρόμοια ζητήματα, σε ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και λεξικά νομικών όρων καθώς και το διαδίκτυο. Στο πέμπτο και τελευταίο μέρος της πτυχιακής μου παρατίθεται το πρωτότυπο κείμενο που αποτέλεσε το κείμενο αφετηρίας της εργασίας μου.
Keywords: Κανόνες δικαίου, νόμος, νομοθεσία, νομολογία, ποινικό δίκαιο, γραπτό δίκαιο, αστικό δίκαιο, κοινό ή εθιμικό δίκαιο; Legal rules, law, legislation, case law, criminal law, statute law, civil law, common law