Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Ναυτιλία - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να αποτυπωθούν οι ελλείψεις στην εκπαίδευση των ναυτικών πάνω σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και οι υφιστάμενες απόψεις τους, που πιθανόν να γίνονται εμπόδιο στην χρήση των εναλλακτικών καυσίμων. Η εργασία πιο συγκεκριμένα έχει ως στόχο να διερευνήσει τις γνώσεις και τις απόψεις επαγγελματιών ναυτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα εναλλακτικά καύσιμα και το κατά πόσο η δημόσια εκπαίδευση που έχουν λάβει έχει συμβάλλει στην γνώση αυτή. Το δείγμα αποτελείται από 140 επαγγελματίες ναυτικούς οι οποίοι ενεργοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά και τις μεγαλύτερες μαρίνες της Ελλάδος, ώστε να μπορεί, κατά το δυνατών, να γίνει γενίκευση των αποτελεσμάτων. Παρατίθενται νόμοι, κανόνες και συμβάσεις που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση και τα εναλλακτικά καύσιμα στη Ναυτιλία, όπως και τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και κανόνες. Από τα δεδομένα που συλλέχτηκαν φαίνεται ότι οι ναυτικοί είναι γενικά ικανοποιημένοι τόσο από τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση που έχουν λάβει όσο και από την εκπαίδευση που λαμβάνουν από τις ναυτιλιακές εταιρίες. Εντούτοις έχουν πολύ περιορισμένες γνώσεις σχετικά με τα θέματα που πραγματεύεται η Βιώσιμη Ανάπτυξη και την αξία των εναλλακτικών καυσίμων στην σύγχρονη και πιο πράσινη ναυτιλία.

This dissertation aims to examine the level of knowledge of Greek seafarers with regard to sustainable development in the area of shipping, as well as awareness and views on matters related alternative fuels. The sample consisted of 140 active seafarers, working in the largest Greek port, Piraeus and in some of the marines of Greece, in order to allow for the largest possible generalization of the results reached. The dissertation makes reference to Laws, Rules and Conventions which are related to education and alternative fuels in shipping as well as to the curriculum of the public marine education deriving from International Rules and Conventions. Data analysis shows that, the seafarers are satisfied with the knowledge and training provided in both the Public Marine Education and the Shipping Companies. However, they seems to have very limited knowledge of the issues related to sustainable development and the importance of alternative fuels in modern and greener shipping practice.
Sustainable development and the shipping sector
Keywords: Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Ναυτιλία, Πράσινη Ναυτιλία, δημόσια ναυτική εκπαίδευση, Εναλλακτικά καύσιμα, γνώσεις και απόψεις ναυτικών; Sustainable Development in Maritime Science, Green Shipping, public marine education, Alternative fuels, Seafarers’ views and knowledge