Εξάμηνη Πρακτική Διδασκαλία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Σχεδιασμός και Αξιολόγηση του μαθήματος της μουσικής με έμφαση στη φλογέρα - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την εμπειρία μιας εξάμηνης πρακτικής άσκησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με εστίαση στη διδασκαλία του μαθήματος της μουσικής. Σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει τη διαδικασία σχεδιασμού και της υλοποίησης μαθημάτων μουσικής, καθώς και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της διδακτικής πράξης. Η έρευνα περιλαμβάνει σχεδιαγράμματα των μαθημάτων μουσικής και τα ημερολόγια των μαθημάτων που πραγματοποιήθηκαν σε δύο τάξεις του δημοτικού, συγκεκριμένα σε ένα τμήμα της Β' και σε ένα τμήμα της Ε' τάξης. Τα ημερολόγια αυτά καταγράφουν τις διδακτικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τις αντιδράσεις των μαθητών, καθώς και τις ανατροφοδοτήσεις που ελήφθησαν. Μέσω της ανάλυσης των ημερολογίων και των σχεδιαγραμμάτων, η εργασία επιχειρεί να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των διδακτικών στρατηγικών για τη διδασκαλία της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η ενσωμάτωση ποικίλων διδακτικών μεθόδων και η ενεργός συμμετοχή των μαθητών συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της εκπαιδευτικής εμπειρίας και των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Η εργασία καταλήγει στον αναστοχασμό της διδακτικής αυτής εμπειρίας, καθώς και στα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρακτική άσκηση. Ο αναστοχασμός αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προσφέροντας πολύτιμες ενδοσκοπήσεις για τη μελλοντική επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού.

This thesis examines the experience of a six-month internship in primary education, focusing on the teaching of music. The aim of the paper is to highlight the process of planning and implementing music lessons, as well as monitoring and evaluating the teaching practice. The research includes blueprints of music lessons and lesson diaries conducted in two primary school classes, namely a section of grade 2 and a section of grade 5. These diaries record the teaching methods used, the educational activities, the students' reactions, and the feedback received. Through the analysis of the diaries and profiles, the paper attempts to evaluate the effectiveness of the teaching strategies for teaching music in primary education. The findings of the study suggest that the integration of diverse teaching methods and active student participation contribute significantly to improving the educational experience and learning outcomes. The paper concludes with a reflection on this teaching experience and the conclusions drawn from the practical exercise. The reflection highlights the challenges and successes of the educational process, offering valuable introspection for the future professional development of the teacher.
Semester-long Practical Teaching in Primary Education: planning and evaluation of the music lesson with emphasis on the recorder
Keywords: πρωτοβάθμια, μουσικοπαιδαγωγική, πρακτική, διδασκαλία; primary, music pedagogy, practice, teaching