"Critical perspectives on Translator's Invisibility" - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η εμφάνιση της μετάφρασης αποτέλεσε το μέσο για την διαπολιτισμική επικοινωνία και την ανταλλαγή ιδεών. Για να επιτευχθεί ο στόχος της μετάφρασης, αναπτύχθηκαν πολλές και διάφορες Μεταφραστικές Θεωρίες, οι οποίες διαφέρουν ως προς τα βασικά τους στοιχεία, ανάλογα με τον στόχο που θέλει να πετύχει ο εκάστοτε μεταφραστής. Ο πολυσύνθετος χαρακτήρας της μετάφρασης, δυσκολεύει το έργο του μεταφραστή, αλλά με την εξέλιξη των Ανθρωπιστικών, Πολιτισμικών και Κοινωνιολογικών Σπουδών, μέσω των έργων διάφορων θεωρητικών και μεταφραστών, όπως οι Friedreich Schleiermacher, Antoine Berman, Lawrence Venuti, απέκτησε εφόδια που καθόρισαν την εξέλιξη του τομέα. Η ανάπτυξη των Ανθρωπιστικών Σπουδών και η συνεχής εδραίωση της Αγγλο-Αμερικανικής κουλτούρας ώθησαν τον Lawrence Venuti στην συγγραφή του έργου του The Translator’s Invisibility: A History of Translation. Ένα έργο που πραγματεύεται την «αφάνεια του μεταφραστή» (“Invisibility”), την ιστορική εξέλιξη του όρου, τα θετικά και τα αρνητικά του. Ο Venuti κάνει αναφορά και στους όρους “domestication” και “foreignization” για τους οποίους έχει κάνει λόγο λίγο νωρίτερα και o Antoine Berman, και που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο έργο του και στη σκέψη του γύρω από τη μετάφραση. Το δοκίμιο αυτό στοχεύει στην εξήγηση και την ανάλυση της σημασίας και της αξίας των όρων, “invisibility”, “domestication”, “foreignization” και “visibility”, στο τομέα της μετάφρασης και πώς μπορούν να επηρεάσουν την οπτική του μεταφραστή πάνω στο πρωτότυπο κείμενο.

The appearance of the translation served as a medium for intercultural communication and exchange of ideas. In order for the translation to be achieved, many translation theories came to the surface, which differ in their basic elements, depending on what the translator wants to achieve. The complex nature of translation makes translator’s work difficult, but with the development of Cultural and Sociological Studies, due to theorist and translators’ works, such as Friedreich Schleiermacher, Antoine Berman, Lawrence Venuti, acquired skills that determined the evolution of the field. The development of Cultural Studies and the continuous consolidation of Anglo-American culture prompted Lawrence Venuti to write his book The Translator’s Invisibility: A History of Translation. This book deals with the "Invisibility", the historical development of the term, its advantages, and its disadvantages. Venuti, also, refers to the terms "domestication" and "foreignization" that Berman had spoken about a little earlier, and which played an important role in his work and in his perception about translation. This essay targets in explaining and analyzing the mean and the value of the terms, “invisibility”, “domestication”, “foreignization” and “visibility” in the translation and how they can affect the translator’s perspective on the original text.
Keywords: Μετάφραση, Μεταφραστικές θεωρίες, Ανθρωπιστικές και Πολιτισμικές Σπουδές, Lawrence Venuti, αφάνεια μεταφραστή, Antoine Berman; Translation, Cultural and Translation Studies, Venuti, Translator’s invisibility, Berman, domestication, and foreignization