Η ανάδειξη του πολιτισμού ενός τόπου μέσα από το Μουσείο Τέχνης: Τo παράδειγμα της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Ο πολιτισμός και η τέχνη είναι δυο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, στο βαθμό που η μια ορίζεται μέσω της άλλης, και καθεμιά αντλεί περιεχόμενο και σημασία από την άλλη. Οι καλές τέχνες ως παράγωγα της τέχνης, και η ζωγραφική ως μια εξ’ αυτών φιλοξενούνται ως προϊόντα του πολιτισμού στα μουσεία τέχνης και τις πινακοθήκες. Ένα τέτοιο μουσείο αποτελεί η Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, η οποία περιλαμβάνει έργα τέχνης Κερκυραίων καλλιτεχνών, μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο πολιτισμός της Κέρκυρας. Τα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα της πινακοθήκης αποκαλύπτουν την άνθιση της αρχιτεκτονικής, της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής στην Κέρκυρα, και αποδεικνύουν τη συνάντηση πολιτισμών και καλλιτεχνών, και την αλληλεπίδραση των τεχνών στο νησί. Από την άλλη πλευρά, οι ηθογραφικοί πίνακες της πινακοθήκης αποτυπώνουν τη ζωή των κατοίκων του τόπου στην ύπαιθρο και την πόλη του νησιού, προβάλλοντας τις αξίες, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του. Η ζωή και το έργο των δημιουργών αυτών των ζωγραφικών και χαρακτικών πινάκων είναι πάντοτε πολύτιμοι αρωγοί στην ερμηνεία των έργων, και την κατανόηση της πολιτιστικής ιστορίας της Κέρκυρας.

Culture and art are two concepts inextricably linked, as each one is defined and derives content and meaning from the other. The fine arts as derivatives of art, and painting as one of them, are hosted as products of culture in art museums and galleries. One of them is the Municipal Art Gallery of Corfu which includes works of art created by Corfu artists, and reveals the culture of Corfu. The paintings and engravings of the gallery reveal the development of architecture, literature and painting in Corfu, that point of meeting of cultures and artists, and the interaction of the arts on the island. On the other hand, the paintings of ethography of the gallery represent the lives of the locals in the villages and the city of the island, displaying their values, traditions, habits and customs. The life and work of the creators of these paintings and engravings are always determinants factors in the interpretation of their works, and the understanding of the cultural history of Corfu.
Keywords: Πολιτισμός, τέχνη, ζωγραφική, ηθογραφία, Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, ηθογραφία, ζωγράφοι, χαράκτες, έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής.; Culture, art, painting, Corfu Municipal Art Gallery, architecture, literature, ethography, painters, engravers, artworks, paintings.