Πανεπιστημιακό Μουσείο Τυπογραφίας: το μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η παρούσα διπλωματική μελέτη εξετάζει τις δυνατότητες δημιουργίας, διαμόρφωσης και λειτουργίας του νέου πανεπιστημιακού Μουσείου Τυπογραφίας του Ι.Π. Η έρευνα εκπονήθηκε βάσει των αρχών της σύγχρονης Μουσειολογίας, ως προς την προστασία των αντικειμένων, τις εκθεσιακές αρχές και με επίκεντρο τον επισκέπτη. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η εξέλιξη της επιστήμης της Μουσειολογίας, ο ρόλος των πανεπιστημιακών μουσείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο των ελληνικών πανεπιστημιακών μουσείων και ο ρόλος τους στην εκπαίδευση. Το δεύτερο μέρος της έρευνας περιλαμβάνει το ιστορικό πλαίσιο εφεύρεσης και εξέλιξης της γραφής, του βιβλίου και της τυπογραφίας. Τέλος, στο τρίτο μέρος, παρουσιάζεται η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για το νέο πανεπιστημιακό μουσείο, στην οποία συμπεριλαμβάνονται επιπλέον, προτάσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα, προτάσεις για την διασφάλιση της βιωσιμότητας και πολιτική ανάπτυξης και διαχείρισης συλλογών, με παραδείγματα από άλλα μουσεία.

The present research studies the creation and operation of the new Ionian’s University Museum of Typography. The research was carried out on the basis of the principles of modern Museology, in terms of the protection of the objects, the exhibition principles and the visitor. The first part of the study presents the evolution of the science of Museology, the role of the university museums in Greece and abroad, as well as the institutional framework of the Greek university museums and their role in education. The historical context of the invention and evolution of writing, book and typography is included in the second part of the research. Finally, the third part presents the museological and museographic study for the new university museum, including proposals for educational programs, proposals for sustainability and a policy for the development and management of collections, with examples from other museums.
Keywords: Βιωσιμότητα, Εκπαίδευση, Μουσειογραφία, Μουσειολογία, Τυπογραφία; Education, Museography, Museology, Sustainability, Typography