Ανθρωποκεντρική Διάδραση σε Ψηφιακές Πολιτιστικές Εφαρμογές - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Τα μουσεία χρησιμοποιούν ψηφιακά διαδραστικά εκθέματα για την επαύξηση των παραδοσιακών εκθεμάτων με επιπλέον λειτουργικότητα στοχεύοντας στην αύξηση της συμμετοχής και του ενδιαφέροντος των επισκεπτών. Προβλήματα χρηστικότητας, ωστόσο, επηρεάζουν αρνητικά την αλληλεπίδραση, ενώ τα ψηφιακά εκθέματα αδυνατούν να προσφέρουν την ίδια συναισθηματική εμπειρία αλληλεπίδρασης συγκριτικά με τα πρωτότυπα, απομακρύνοντας τους χρήστες από το ουσιαστικό περιεχόμενο. Οι διεπαφές φυσικής διάδρασης έχουν αποδείξει πως μπορούν να προσφέρουν λύση σε αυτό με τον περιορισμό του χάσματος μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου, με διαδεδομένη προσέγγιση αυτή που περιλαμβάνει αναγνώριση χειρονομιών. Πιο εξειδικευμένες προσεγγίσεις φυσικής διάδρασης στοχεύουν στην αναγνώριση μη-επαυξημένων χειρονομιών, εξαλείφοντας την ανάγκη χρήσης φορετού εξοπλισμού. Στο συγκεκριμένο έργο παρουσιάζεται μια στρατηγική ανάπτυξης διεπαφών φυσικής διάδρασης με ψηφιακά εκθέματα. Τα εξεταζόμενα ψηφιακά εκθέματα αφορούν τρισδιάστατα μοντέλα τα οποία απεικονίζονται είτε σε συμβατικές οθόνες ή σε ολογραμματικές προβολές με τις οποίες οι χρήστες καλούνται να αλληλεπιδράσουν εκτελώντας χειρονομίες.

Museums use digital interactive exhibits to enhance traditional exhibits with additional functionality, aiming to increase visitor engagement and interest. Usability issues, however, negatively affect the interaction, while digital exhibits fail to provide the same sentimental interaction experience compaired to the originals, keeping users disengaged from the actual content. Natural user interfaces have proven to offer a solution to this by narrowing the gap between the physical and digital world, with a common approach including gesture recognition. More specialized natural interaction approaches aim to recognize anaugmented gestures, eliminating the need of using wearable equipment. In this work, an approach for developing interfaces to naturaly interact with digital exhibits is presented. The considered digital exhibits are mainly three-dimentional models which are either depicted on conventional monitors, or on holographic projections, with which users are supposed to interact by performing hand gestures.
Human-Centered Interaction in Digital Cultural Applications
Keywords: Ανθρωποκεντρική Διάδραση, Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή, Ψηφιακά Εκθέματα, Διαδραστικά Εκθέματα, Διαδραστικό Μουσείο, Φυσική Διεπαφή, Χειρονομιακή Διεπαφή, Χειρονομίες, Μη-Επαυξημένες Χειρονομίες, Ολόγραμμα, Μικροεπεξεργαστής, Αισθητήρας Απόστασης; Human-Centered Interaction, Human-Computer Interaction, Digital Exhibits, Interactive Exhibits, Interactive Museum, Natural Interfaces, Gestural Interface, Gestures, Anaugmented Gestures, Hologram, Microcontroller, Arduino, Distance Sensor