Πρακτική υλοποίηση προγραμμάτων για την επίλυση προβλημάτων βελτιστοποίησης μέσω του κβαντικού υπολογιστή D-Wave - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την πρακτική υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία μπορούν να εκτελεστούν στον κβαντικό υπολογιστή D-Wave και επιλύουν προβλήματα βελτιστοποίησης. Ειδικότερα, το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί μια εισαγωγή στο κβαντικό υπολογισμό, στις βασικές αρχές και λειτουργίες αυτού, στη διαφορά μεταξύ qubits και bits και στα πλεονεκτήματα των κβαντικών υπολογιστών. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο κβαντικός υπολογιστής D-Wave και αναλύονται τα δομικά του στοιχεία από πλευράς υλικού και λογισμικού, όπως το περιβάλλον λειτουργίας και τα διαθέσιμα εργαλεία για την ανάπτυξη εφαρμογών. Στο τρίτο κεφάλαιο παρέχεται ένας συνοπτικός οδηγός για την εγκατάσταση των απαραίτητων λογισμικών που απαιτούνται για την εκτέλεση προγραμμάτων στον κβαντικό υπολογιστή D-Wave. Στη συνέχεια εξετάζονται τέσσερα NP-πλήρη προβλήματα βελτιστοποίησης και αναπτύσσονται προγράμματα σε γλώσσα Python για την επίλυσή τους με τη χρήση των βιβλιοθηκών του κβαντικού υπολογιστή.

This diploma thesis deals with the practical implementation of programs that can be executed on the D-Wave quantum computer and solve optimization problems. In particular, the first chapter provides an introduction to quantum computing, its basic principles and functions as well as the difference between qubits and bits and the advantages of quantum computing. The second chapter presents the D-Wave quantum computer and analyzes its hardware and software components, such as its operating environment and the available tools for application development. The third chapter provides a brief guide for installing the software needed to run programs on the D-Wave quantum. Additionally, four NP-complete optimization problems are examined and Python programs are developed to solve them using quantum computer.
Keywords: Κβαντικός υπολογιστής, Βελτιστοποίηση, NP-πλήρη προβλήματα, Python, D-Wave, TSP; Quantum computing, Optimization, NP-complete problems, Python, D-Wave, TSP