Μελετώντας τις αρνητικές πτυχές της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση παρέχει μια κριτική ανάλυση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ των πρακτικών διαχείρισης ανθρώπινων πόρων (ΔΑΔ), και συγκεκριμένα εκείνων που σχετίζονται με τα συστήματα εργασίας υψηλής απόδοσης (ΣΑΥ), και της επιρροής τους στα οργανωτικά αποτελέσματα και την ευημερία των εργαζομένων. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στη σύνθεση της εμπειρικής έρευνας που διεξάχθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα η περίπλοκη σχέση μεταξύ των πρακτικών διαχείρισης ανθρώπινων πόρων (ΔΑΔ), των αντιλήψεων των εργαζομένων και των συνεπαγόμενων επιπτώσεων στα επίπεδα άγχους και στα αποτελέσματα των επιδόσεων. Η παρούσα ανασκόπηση ενσωματώνει ένα εκτεταμένο φάσμα δημοσιεύσεων και θεωρητικών πλαισίων που έχουν αξιολογηθεί από επιστήμονες του συγκεκριμένου χώρου, τα οποία αποκτήθηκαν μέσω μεθοδικής διερεύνησης διαδικτυακών πηγών και μιας σχολαστικής διαδικασίας επιλογής. Η εργασία υπογραμμίζει τη διαμεσολαβητική λειτουργία των απόψεων των εργαζομένων στη συσχέτιση μεταξύ των εργασιακών απαιτήσεων και των εργασιακών αποτελεσμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κατανόησης των αντιλήψεων των εργαζομένων για τις εργασιακές απαιτήσεις και τους πόρους. Βασιζόμενη στο παράδειγμα των εργασιακών απαιτήσεων-πόρων (JD-R), η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση εξετάζει δύο διαφορετικές διαδικασίες διαμεσολάβησης. Ο πρώτος μηχανισμός, που αναφέρεται ως "κρίσιμη" προοπτική, εγκαθιδρύει μια σύνδεση μεταξύ των συστημάτων εργασίας υψηλής απόδοσης (HPWS) και των αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων. Αντίθετα, ο δεύτερος μηχανισμός, γνωστός ως "θετική" προοπτική, δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ των HPWS και των αυξημένων εργασιακών πόρων. Μέσω της εξέτασης διαφόρων πτυχών, αυτή η ολοκληρωμένη ανάλυση ενισχύει την κατανόηση του αντίκτυπου των Συστημάτων Εργασίας Υψηλής Απόδοσης (HPWS) τόσο στη συνολική αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης όσο και στην ευημερία των εργαζομένων της. Τα αποτελέσματα προσφέρουν σημαντικές γνώσεις για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της υιοθέτησης των συστημάτων εργασίας υψηλής απόδοσης (HPWS) και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους εργαζομένους τους.

This literature review provides a critical analysis of the complex relationship between human resource management (HRM) practices, specifically those related to high-performance work systems (HPWS), and their influence on organizational outcomes and employee well-being. This study aims to synthesize the empirical research conducted over the past decade to better understand the complex relationship between human resource management (HRM) practices, employee perceptions, and the consequent impact on stress levels and performance outcomes. This review incorporates an extensive range of peer-reviewed publications and theoretical frameworks, obtained through a methodical exploration of online resources and a meticulous selection process. The paper highlights the mediating function of employees' views on the relationship between job demands and job outcomes, underscoring the need to understand employees' perceptions of job demands and resources. Based on the job demands-resource (JD-R) paradigm, this literature review examines two different mediation processes. The first mechanism, referred to as the "critical" perspective, establishes a link between high-performance work systems (HPWS) and increased job demands. In contrast, the second mechanism, known as the 'positive' perspective, establishes a link between HPWS and increased labour resources. By examining several aspects, this comprehensive analysis enhances our understanding of the impact of High Performance Work Systems (HPWS) on both the overall effectiveness of a firm and the well-being of its employees. The results offer important insights for organizations aiming to enhance the adoption of High Performance Work Systems (HPWS) and improve outcomes for their employees.
Keywords: HR, HPWS, Ανθρώπινο Δυναμικό, Αρνητικές Πτυχές Ανθρώπινου Δυναμικού; HR, HPWS, Human Resourses, High Performance Work Systems, Negative aspects of HR