ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΙΑΝΙ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην παρούσα έρευνα, παρουσιάζεται συνοπτικά το αριάνι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, όχι τόσο δημοφιλές στην χώρα μας, το οποίο είναι ένα υγρό πόσιμο γιαούρτι με αλάτι. Αναφέρονται επίσης, ορισμένα στοιχεία σχετικά με την προέλευσή του, την παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, τους διαφορετικούς τύπους αριάνι που παράγονται. Ακόμη, επισημαίνονται τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό με την κατανάλωση σκόνης κακάου, σκόνης αμυγδάλου, σκόνης τζίντζερ καθώς και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Σε αυτή την έρευνα πραγματοποιήθηκε δοκιμή διάκρισης (μέθοδος duo-trio), δοκιμή προτίμησης και ακολούθως, οργανοληπτική αξιολόγηση των παραγόμενων αριάνι από μια ομάδα 19 - 20 ατόμων. Στο αριάνι είχε γίνει προσθήκη αντίστοιχα σκόνης κακάου, σκόνης αμυγδάλου και σκόνης τζίντζερ. Τα χαρακτηριστικά που αξιολογήθηκαν μέσω σχετικών εντύπων που βασιζόταν στην ηδονική κλίμακα βαθμολόγησης 9 σημείων και αφορούσαν τα εξής: τη γεύση, την υφή, την οσμή, το χρώμα και τη συνολική αποδοχή. Η έρευνα στηρίχθηκε πάνω στην περιγραφική αναλυτική αξιολόγηση. Τη μεγαλύτερη συνολική αποδοχή των δειγμάτων με κακάο συγκέντρωσε αυτό με 3% w/v σε κακάο. Μεγαλύτερη συνολική αποδοχή των δειγμάτων αριάνι με αμύγδαλο είχε το δείγμα με 8% w/v αμύγδαλο. Ενώ, από τα δείγματα αριάνι με τζίντζερ τη μεγαλύτερη συνολική αποδοχή είχε το σκέτο δείγμα εμπορικού αριάνι.

In the present research, ayran is presented as a dairy product, not so popular in our country, which is a liquid drinking yogurt with salt. Some data on its origin, world production and consumption, and the different types of ayran produced are also mentioned. Some of the benefits it provides to the human body through its consumption, as well as some of the benefits provided by the consumption of cocoa powder, almond flour and ginger powder are also presented. In this research a discrimination test (duotrio) group of 19 - 20 individuals. Addition of certain concentrations of cocoa powder, almond flour, and ginger powder in ayran was occurred. The characteristics evaluated through relevant forms based on the hedonic 9-point grading scale, concerned the following: taste, texture, odor, color, and overall acceptance. The research was based on descriptive sensory evaluation. The highest overall acceptance of cocoa samples was this with 3% w/v in cocoa. The sample with 8% w/v almond had the highest overall acceptance of the ayran samples with almond. While, from the samples of ayran with ginger, the highest overall acceptance was the pure sample of commercial ayran.
Keywords: γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, αριάνι, κακάο, αμύγδαλο, τζίντζερ, προτίμηση, δοκιμή duo trio, οργανοληπτική περιγραφική αξιολόγηση, ηδονική κλίμακα; milk, dairy products, ayran, cocoa, almond, ginger, preference test, duo trio test, sensory descriptive evaluation, hedonic scale