Η εικόνα ως φορέας νοήματος στην gallery film - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τη θεωρητική διερεύνηση της εικόνας ως φο- ρέα νοήματος σε σύγχρονα έργα βιντεοτέχνης. Η έρευνα επικεντρώνεται στη μελέτη των έργων σύγχρονων καλλιτεχνών της κατηγορίας φιλμ της γκαλερί (gallery film). Έργα που έχουν προ- βληθεί ως αυτόνομα κινηματογραφικά έργα, αλλά παράλληλα έχουν παρουσιαστεί και ως εγκα- ταστάσεις πολλαπλών προβολών ή κυκλικών συνεχόμενων προβολών (λούπες), θα αποτελέσουν το αντικείμενο της παρούσας μελέτης. Αναπόφευκτα από τα στοιχεία που συγκεντρώνονται σε αυτή, θα διερευνηθεί το σημείο συνάντησης του «κλασικού» κινηματογράφου και η μορφή της βιντεοτέχνης σε ό,τι αφορά τη χρήση της εικόνας ως μέσου επικοινωνίας ενός καλλιτεχνικού έρ- γου. Θα μελετηθούν παραδείγματα κι εφαρμογές όπως διαμορφώθηκαν κι επικράτησαν στο πα- ρελθόν, καθώς κι οι σύγχρονες τάσεις, όπως αυτές εκτυλίσσονται μέχρι και σήμερα.

The aim of this dissertation is to theoretically investigate the image as bearer of meaning in modern video-art creations. The study focuses on works of modern artists of the “gallery film” category and, more specifically, on works that have been presented as independent films and as multi-projection installations or loop projections. The study inevitably examines the point of con - vergence between “classic cinema” and video-art in terms of how the image is being used as a means to communicate art. Examples and applications from the past, as well as modern trends, are being examined.
Keywords: βιντεο τέχνη, γκαλερί, κινηματογράφος, μινιμαλισμός; gallery film, video art, minimalism, black box, white cube, cinema, gallery, medium, spectatorship