Η ιδιωτική βιβλιοθήκη Παπαϊωάννου στα Ιωάννινα: Ιστορία, παρουσίαση και προτάσεις διαχείρισης - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας πτυχιακής εργασίας αποτελεί η Βιβλιοθήκη Παπαϊωάννου, μια ιδιωτική βιβλιοθήκη η οποία πρόκειται να λειτουργήσει ως αναπόσπαστο μέρος του κοινωφελούς Ιδρύματος Παπαϊωάννου, που προτίθενται να ιδρύσει η οικογένεια στα Ιωάννινα. Στο Θεωρητικό μέρος της εργασίας, προσεγγίστηκε η έννοια των ιδιωτικών βιβλιοθηκών η πορεία και η εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο. Έγινε αναφορά σε ιδιωτικές βιβλιοθήκες άλλων εποχών, αλλά και σύγχρονες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πολλές από τις οποίες αποτελούν μέρος Ιδρυμάτων, των οποίων τη δράση υποστηρίζουν. Το ερευνητικό κομμάτι της εργασίας απέβλεπε στη συγκέντρωση όλων των πληροφοριών, που αφορούν την ιστορία και τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης Παπαϊωάννου. Εξετάστηκε επίσης το κατά πόσο ανταποκρίνεται στις βασικές της επιδιώξεις και διερευνήθηκαν οι προοπτικές εξέλιξης της, όσον αφορά τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που θα παρέχει στο μέλλον. Ως εργαλείο έρευνας, για το ερευνητικό κομμάτι της πτυχιακής εργασίας, χρησιμοποιήθηκε η συνέντευξη μέσω ερωτηματολογίου. Πραγματοποιήθηκε επίσης επιτόπια έρευνα σε ένα μέρος του υλικού της Βιβλιοθήκης και προσπάθεια καταμέτρησής του. Βασική επιδίωξη ήταν να διερευνηθεί το μέγεθος, το είδος και η αξία του υλικού. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι ότι η Βιβλιοθήκη Παπαϊωάννου αποτελεί μια πολύ αξιόλογη ιδιωτική βιβλιοθήκη, που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα γνωστικών πεδίων, μια σπουδαία συλλογή βιβλιακού, αρχειακού και άλλου έντυπου υλικού, μεγάλης πνευματικής αξίας, με ιστορικό και γενικότερα πολιτιστικό ενδιαφέρον. Η θεσμοθέτηση της Βιβλιοθήκης και η παράλληλη λειτουργία της με το Ίδρυμα θα συνιστά χώρο μελέτης, κέντρο πληροφόρησης και έρευνας, θα εξυπηρετεί ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και θα απευθύνεται σε όλη την κοινωνία ενώ υπάρχει και η προοπτική εξέλιξης στο μέλλον.

The object of study of this dissertation is the Papaioannou Library, a private library which is to function as an integral part of the Papaioannou Foundation, which the family intends to establish in Ioannina. In the Theoretical part of the work, the concept of private libraries was approached, their course and evolution over time. Reference was made to private libraries of other times, but also modern libraries in Greece and abroad, many of which are part of Institutions, whose activities they support. The research part of the work was aimed at gathering all the information regarding the history and the creation of the Papaioannou Library. It also examined whether it meets its core objectives and explored its development prospects in terms of future operation and services. A questionnaire interview was used as a research tool for the research part of the dissertation. An on-site survey was also carried out on a part of the Library's material and an attempt was made to count it. The main aim was to investigate the size, type and value of the material. The conclusions that emerged from the research are that the Papaioannou Library is a very valuable private library, covering a wide range of fields, a great collection of books, archives and other printed material of great intellectual value, with historical and cultural interest in general. The institution of the Library and its parallel operation with the Foundation will be a place of study, information and research center, will serve research and educational purposes and will be addressed to the whole society while there is the prospect of future development.
Keywords: Βιβλιοθήκες, Ιδιωτικές Βιβλιοθήκες, Ιστορία ιδιωτικών βιβλιοθηκών, Ιδιωτική Βιβλιοθήκη Παπαϊωάννου, Οικογένεια Παπαϊωάννου, συλλογές ιδιωτικών βιβλιοθηκών οργάνωση, διαχείριση, ποιότητα υπηρεσιών ιδιωτικών βιβλιοθηκών.; Libraries, Private Libraries, History of private libraries, Papaioannou Private Library, Papaioannou Family, private library collections organization, management, quality of private library services.