Το ούτι: Μια αναζήτηση των ιστορικών διαδρομών του οργάνου από την Ανατολή προς τη Δύση - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Το ούτι, ένα όργανο με βαθιά ιστορία, αποτελεί σήμερα μουσικό όργανο πολλών και διάφορων μουσικών πολιτισμών. Με φημολογούμενη κοιτίδα την κεντρική Ασία ταξίδεψε τόσο προς Δυσμάς όσο και Ανατολάς, χωρίς κατ’ ανάγκη οι μουσικοί να χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνικές και το ίδιο ρεπερτόριο. Το όργανο ανά τους αιώνες άλλαξε σταδιακά και εξελίχθηκε. Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια ιχνηλάτησης των γεωγραφικών διαδρομών που ακολούθησε ιστορικά και συγκεκριμένα προς την Δύση ώστε να αποδοθούν οι συνθήκες που ευνόησαν αυτή τη μετακίνηση. Σε πρώτο επίπεδο μελετήθηκαν οι γεωπολιτικές και ιστορικές εξελίξεις των διάφορων μουσικών πολιτισμών που συγκαταλέγουν το ούτι στο οργανολόγιό τους. Σε δεύτερο επίπεδο μελετήθηκε το θεωρητικό σύστημα των μουσικών πολιτισμών το οποίο υπηρέτησε καθώς και κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά όπως ο συμβολισμός του οργάνου και η λειτουργία του στις αστικές κοινωνίες πριν και μετά την παγκοσμιοποίηση. Το ούτι στην Ελλάδα αποτελεί πλέον παραδοσιακό όργανο. Δεν ήταν πάντα έτσι. Μέσα από παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις όπως ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και η ανταλλαγή των πληθυσμών που επακολούθησε, αλλά και μια προσπάθεια αναβίωσης από νέους καλλιτέχνες και μελετητές, σε νεότερους χρόνους, το ούτι θα βρει την θέση του στα μουσικά πράγματα της χώρας.

Oud, a musical instrument with a deep history, is today an instrument in the musical tradition of many civilizations. It is considered to be rooted in Central Asia and it has spread both in East and West, even though it is not played with the same techniques and the repertoire is different across the world. This thesis attempts to trace back its geographical journey and most specifically the one towards the west, with a motivation to attribute the deeper causes of this movement. At a first level, the geopolitical and historical evolution of the musical civilizations that include oud as their instrument was studied. At a second level, socio-political characteristics were evaluated, such as the symbolism of the instrument and its role in local communities, before and after globalization, as well as the musical theoretical systems which it served. In Greece, oud is nowadays considered to be a traditional musical instrument. This has not always been the case. Through political changes in a global level, such as the first World War and the population exchange that followed, but also through a rebirth process initiated in recent years by scholars and young musicians, oud will eventually find its place in the music scene of Greece.
Keywords: ούτι, λαούτο, μακάμ; oud, ud, lute, makam