Ο Ερντογάν συναντά τον Μακιαβέλι: Προπαγάνδα μέσω επιλεγμένων στοιχείων από τον «Ηγεμόνα» και σχολιασμός - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα εργασία θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το ζήτημα της προπαγάνδας μέσω του παραδείγματος του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εστιάζοντας στον τρόπο άσκησης εξουσίας μέσα από πράξεις αλλά και τον πολιτικό λόγο σε συνδυασμό με κάποια στοιχεία του έργου του Νικολό Μακιαβέλι και συγκεκριμένα το “ Il Principea” (ελληνιστί «Ο Ηγεμόνας»). Ουσιαστικά σκοπός είναι η σύνδεση της πολιτικής του Ερντογάν σε σχέση με τον «Ηγεμόνα». Στο πρώτο κεφάλαιο θα εστιάσουμε στην έννοια του Πολιτικού λόγου, και φυσικά την σχέση Πειθούς και Πολιτικού λόγου που αποτελεί την βάση της Προπαγάνδας, αν και έχουν διαφορετική στόχευση. Το δεύτερο κεφάλαιο εστιάζει στην Προπαγάνδα και παράλληλα πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις ψυχολογικού επηρεασμού, με γνώμονα την Προπαγάνδα ως σημείο αναφοράς, με ειδική αναφορά στην συμβολή της Γαλλίας. Στο τρίτο κεφάλαιο θα αναφερθούν κάποια στοιχεία της έννοιας Μακιαβελισμός σε σχέση με από το έργο του Νικολό Μακιαβέλι «Ο Ηγεμόνας» αλλά και ποιες ήταν οι επιρροές του συγγραφέα που τον οδήγησαν στην συγγραφή του προαναφερθέντος πονήματος, ενός ουσιαστικά εγχειριδίου άσκησης πολιτικής εξουσίας. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο θα εστιάσουμε στον Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε στοιχεία της μακιαβελικής πρακτικής άσκησης εξουσίας.

The current dissertation attempts to approach the issue of propaganda through the example of Turkish President Recep Tayyip Erdogan, focusing on political speech in conjunction with some elements of the work of Niccolo Machiavelli, namely "Il Principea" (The Prince). In essence, the aim is to link Erdogan's political speech to that of the "Leader." In the first chapter we will focus on the concepts of Political speech, Propaganda, and Psychological Influence and of course the relationship between Persuasion and Political Speech that forms the basis of Propaganda, although they have different aims. The second chapter provides a historical overview of the operations of psychological influence, with Propaganda as a key point of reference, with special reference to the contribution of France. Propaganda, in turn, is a key element of Psychological Influence. The third chapter will mention some elements from the work of Niccolo Machiavelli "The Leader" but also what were the influences of the author that led him to write the aforementioned work, a textbook of the exercise of political power. In the fourth and final chapter we will focus on Tayyip Erdogan, trying to trace evidence of the Machiavellian practice of power.
Keywords: Νικολό Μακιαβέλι, «Ο Ηγεμόνας», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Προπαγάνδα; Niccolò Machiavelli, «The Prince», Recep Tayyip Erdogan, Propaganda