Σχεδιασμός και υλοποίηση αναμόρφωσης διαδικτυακού ιστοτόπου - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική μελετήθηκε και διερευνήθηκε η σχετική βιβλιογραφία και εργαλεία Συστημάτων Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System-CMS), προκειμένου να υλοποιηθεί μια συγκεκριμένη πρόταση μεθοδολογίας για τον αποδοτικό σχεδιασμό και την αναμόρφωση του διαδικτυακού ιστότοπου της Ένωσης Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου (Ε.Δ.Ι.Π.). Για το σκοπό αυτό μελετήθηκαν παρεμφερείς υλοποιήσεις στο Διαδίκτυο. Ο απώτερος στόχος ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, εύχρηστου, μοντέρνου διαδικτυακού περιβάλλοντος αλληλεπίδρασης με τους δυνητικούς χρήστες του ιστοτόπου και η προβολή μέσω του περιβάλλον αυτού του σχετικού έργου της ΕΔΙΠ (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: ανακοινώσεις, δελτία τύπου, εκδηλώσεις, κλπ). Το μεθοδολογικό πλαίσιο υλοποίησης που ακολουθήθηκε είχε ως στόχο την εξυπηρέτηση των διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας ενός εκπαιδευτικού ιστοτόπου, δηλαδή της ευχρηστίας και της χρησιμότητάς του σε συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής (context of use), πάντα σε σχέση με την ευρύτερη αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών μέσων και τεχνολογιών για την προβολή και διάδοση του σχετικού εκπαιδευτικού ή ενημερωτικού υλικού. Στην πορεία υλοποίησης της εργασίας μας αξιοποιήσαμε τη διεθνώς διαθέσιμη τεχνογνωσία σχετικά με την ανάπτυξη και λειτουργία διαδικτυακών κόμβων (web sites) και βασιστήκαμε στο πλέον σύγχρονο εργαλείο CMS, το Wordpress. Η ίδια η υλοποίηση του διαδικτυακού κόμβου αποτέλεσε συνολικά μια πρόκληση σε τεχνικό επίπεδο, από την οποία διδαχθήκαμε πολλά. Ο παραχθέν ιστότοπος φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα υποστηρίζεται και θα συνδέεται με την καθημερινή ακαδημαϊκές διαδικασίες του Ιονίου Πανεπιστήμιου κατά τα επόμενα χρόνια.
Keywords: ιστότοπος, cms, wordpress; web site, cms, wordpress