«Sous le ciel (noir) de Paris : Το Νεοπολάρ στην Ελλάδα: ανάλυση της μετάφρασης βίαιων σκηνών στα έργα των Jean-Patrick Manchette και Frédéric Fajardie.» - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της μετάφρασης των σκηνών βίας σε τέσσερα μυθιστορήματα που ανήκουν στο είδος του σύγχρονου γαλλικού νουάρ/νεοπολάρ. Η εργασία αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια, τα οποία στο σύνολό τους επιχειρούν να δώσουν μια εικόνα για τις σκηνές ωμής βίας, το λεξιλόγιο και την ορολογία που εμπεριέχεται καθώς και για την απόδοση αυτών σε συνδυασμό με τη μεταφραστική διαδικασία και τις όποιες ιδιαιτερότητες. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μια παράθεση των όρων που αφορούν το νουάρ μυθιστόρημα και πώς διαφοροποιείται από το αστυνομικό. Στη συνέχεια, γίνεται μια μικρή ιστορική αναδρομή με σκοπό να γίνει ξεκάθαρη η εξέλιξη του είδους, καταλήγοντας στην περίπτωση της μετάφρασης των belles infidèles στη Γαλλία καθώς και στη μετάφραση του νουάρ στην Ελλάδα. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια του είδους του νεοπολάρ καθώς και οι γλωσσικές του ιδιαιτερότητες και στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση της έννοιας της αυτό-λογοκρισίας/ self-censorship και πώς συνδέεται με την παρούσα έρευνα αλλά και με την περίπτωση των belles infidèles. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται σύγκριση αποσπασμάτων που περιέχουν σκηνές βίας από το γαλλικό πρωτότυπο και το αντίστοιχο ελληνικό μετάφρασμα. Καθ’ όλη την έκταση του κεφαλαίου, παρατίθενται βιβλιογραφικές αναφορές σε συνδυασμό με σχόλια

The purpose of this research paper is the study of the translation of violent scenes in four noir novels of the contemporary French noir/ néopolar genre. The paper consists of four chapters in an attempt to provide with information concerning scenes of raw violence, the vocabulary and the terminology included in them as well as their translation in combination with the translating procedure and any other peculiarities. Initially, in the first chapter, the terms concerning the noir genre are mentioned and how the noir genre/ roman noir is differentiated from the police genre/ policier. Then, there is a brief chronicle in order to present the development of the genre, ending up in the case of the “belles infidèles” in France as well as in the translation of the noir genre in Greece. In the second chapter, the term “néopolar” is analyzed and its linguistic peculiarities as well; in the third chapter, the issue of self-censorship is analyzed and how it is connected not only with the present research but also with the case of the belles-infidèles. Lastly, in the final chapter, there is a compare and contrast from the SL- French language to the TL-Greek language between excerpts that contain violent scenes. Bibliographical sources are also mentioned throughout the chapter in combination with comments and feedback.
Sous le ciel (noir) de Paris: The Néopolar genre in Greece: a comparative analysis of the translation of violent scenes at the novels of Jean-Patrick Manchette and Frédéric Fajardie
Keywords: αστυνομικό μυθιστόρημα, νεοπολάρ, νουάρ μυθιστόρημα, γαλλόφωνο μυθιστόρημα, Jean-Patrick Manchette, Frédéric Fajardie, αυτό-λογοκρισία, σκηνές βίας; crime fiction, detective fiction, néopolar, noir fiction, francophone fiction, Jean-Patrick Manchette, Frédéric Fajardie, self-censorship, violent scenes