Ο Καθολικός Σχεδιασμός στο Μάθημα της Μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Προτάσεις και Προβληματισμοί - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η ερευνήτρια εκπαιδευτικός εκπόνησε μια έρευνα δράσης με αντικείμενο την προσαρμογή της διδασκαλίας της μουσικής στο πλαίσιο του Καθολικού Σχεδιασμού για τη μάθηση (ΚΣΜ) για μία σειρά 9 εβδομαδιαίων μαθημάτων σε μία τάξη Δημοτικού. Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν εστιάζοντας στις κατευθυντήριες γραμμές του ΚΣΜ αξιολογεί πόσο συμπεριληπτική απέβη η εφαρμογή του σχεδιασμού με τα κριτήρια που παρέχει ο ίδιος ο ΚΣΜ. Μέσα και από την παρατήρηση των μαθητών συμπέρανε ότι στο βαθμό που η εφαρμογή ακολούθησε πιστά τον σχεδιασμό, συνέτεινε στη σταδιακή αποκάλυψη εμποδίων στη μάθηση. Μέσα από τον αναστοχασμό έγινε προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά και να φωτιστεί περισσότερο στη γνώση της εκπαιδευτικού η σημασία κάθε επιμέρους κατευθυντήριας γραμμής του πλαισίου του ΚΣΜ για τον επιτυχή σχεδιασμό του μαθήματος της μουσικής. Επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν σε σχέση με τις πολλαπλές επιλογές παρουσίασης και δράσης. Χρειάστηκε να αποδοθεί η πρέπουσα σημασία στο ρόλο της αυτορρύθμισης και της εμπλοκής των μαθητών. Επιχειρήθηκε η αναπροσαρμογή των στόχων. Τα συμπεράσματα της έρευνας αφορούν επίσης τις παραμέτρους υπολογισμού του χρόνου που διατίθεται για την εφαρμογή του σχεδιασμού.

The researcher developed an action research design aiming to adapt the teaching of music in the context of the Universal Design for Learning (UDL) for a series of 9 weekly lessons in a class in an elementary school. The deductive analysis of the data collected focusing on the guidelines of the UDL assessed how inclusive the implementation of the design has been with the criteria provided by the UDL framework. The students’ observations provided information on the extent that the implementation faithfully followed the plan and how it contributed to the gradual elimination of barriers to learning. Following a reflective stance, the researcher attempted to overcome these obstacles and to shed more light on the teacher's knowledge of the importance of each individual guideline of the UDL framework for the successful planning of the music lesson. The challenges encountered regarding multiple options for representation, action and expression were highlighted. The role of student self-regulation and engagement needed to be given due importance. During the implementation, an attempt was also made to readjust the objectives. The conclusions of the research also concern calculating the time available for the implementation of the plan.
Keywords: Καθολικός Σχεδιασμός για τη μάθηση, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Μουσική; Universal Design for Learning, Elementary Education, Music Class