Η διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς στην περιφέρεια. Η περίπτωση των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς σε περιφερειακό επίπεδο, εστιάζοντας στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού Μεσσηνίας. Σκοπός της είναι η μελέτη, η προβολή καθώς επίσης και η υποβολή προτάσεων για την καλύτερη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Η διπλωματική εργασία, επίσης, έχει ως στόχο να τονίσει πόσο σημαντική είναι η ενσωμάτωση της πολιτισμικής κληρονομιάς στη σύγχρονη ζωή των ανθρώπων ως μέσο μάθησης της πλούσιας ιστορίας του Νομού Μεσσηνίας. Η εργασία απαρτίζεται από τρία κεφάλαια, κάθε ένα από το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα πληροφοριών. Στο πρώτο κεφάλαιο αποσαφηνίζονται οι έννοιες του πολιτισμού και της πολιτισμικής κληρονομιάς ώστε να γίνει κατανοητή στην συνέχεια η έννοια της πολιτισμικής διαχείρισης. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο νομικό πλαίσιο περί προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς σε διεθνές και εθνικό πεδίο και στους αρμόδιους φορείς προστασίας, στην έννοια της επικοινωνίας τονίζοντας την αδιαχώριστη σχέση με την έννοια του πολιτισμού. Η αναφορά στην ψηφιακή τεχνολογία και των μέσων της δεν θα μπορούσε να παραληφθεί, ενισχύοντας την πολιτισμική διαχείριση, προβολή και προσέλκυση του κοινού. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται με αναλυτικό τρόπο τα μουσεία του νομού Μεσσηνίας. Επιλέχθηκαν έξι μουσεία, τα σημαντικότερα και πιο γνωστά μουσεία, τα οποία συμβάλουν στην διαχείριση και προβολή του πολιτισμικού πλούτου του τόπου καταλαμβάνοντας μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδο. Ειδικότερα, για κάθε ένα μουσείο γίνεται εκτενής αναφορά στην ιστορική πορεία του, στον εκθεσιακό χώρο, στην επικοινωνιακή πολιτική του και στο αν υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής τεχνολογίας. Το τρίτο, και τελευταίο κεφάλαιο της διπλωματικής εργασίας, είναι αφιερωμένο στους αρχαιολογικούς χώρους του νομού Μεσσηνίας. Οι αρχαιολογικοί χώροι που παρουσιάζονται είναι πέντε και για κάθε έναν γίνεται αναφορά στην ιστορική πορεία του, στα μνημεία που έχει, στην επικοινωνιακή πολιτική του καθώς και αν εφαρμόζονται ψηφιακά τεχνολογικά μέσα. Στο τέλος, υπογραμμίζονται προτάσεις διαχείρισης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και παρουσιάζονται τα συμπεράσματα.

The subject of this thesis is the study of the management of cultural heritage at a regional level, focusing on the museums and archaeological sites of Messinia Prefecture. The aim of the study is to study, promote as well as make proposals for better management of cultural heritage. The thesis also aims to emphasize how important it is to integrate cultural heritage into people's modern life as a means of learning the rich history of Messinia Prefecture. The thesis is composed of three chapters, each of which contains a wealth of information. In the first chapter, the concepts of culture and cultural heritage are clarified so that the concept of cultural heritage can then be understood. In addition, reference is made to the legal framework for the protection of cultural heritage at international and national level and to the competent protection bodies, and to the concept of communication, emphasizing its inseparable link with the concept of culture. Reference to digital technology and its media could not be omitted, enhancing cultural management, promotion, and public attraction. In the second chapter, the museums of Messinia prefecture are presented in a detailed way. Six museums were selected, the most important and best-known museums, which contribute to the management and promotion of the cultural wealth of the place, occupying a very long period. For each of the museums, a detailed account is given of their history, their exhibition space, their communication policy and whether they have the capacity for digital technology. The third and final chapter of the thesis is dedicated to the archaeological sites of the prefecture of Messinia. The archaeological sites presented are five and for each one a reference is made to its history, the monuments it has, its communication policy and whether digital technology is applied. At the end, proposals for the management of museums and archaeological sites are proposed and the conclusions are presented.
Keywords: Πολιτισμική κληρονομιά, Πολιτισμός, Μουσείο, Αρχαιολογικός Χώρος, Τεχνολογία; Cultural heritage, Culture, Museum, Archaeological Site, Technology