Απτικά καταγραφικά συστήματα για τη διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής σε μαθητές με προβλήματα όρασης: Ιστορική, θεωρητική και τεχνική τεκμηρίωση, προτάσεις για την αξιοποίησή τους στη σύγχρονη πραγματικότητα - (:unkn) unknown (My University, 2024)
H παρούσα διατριβή επικεντρώνεται στην εισαγωγή και συνεισφορά απτικών καταγραφικών συστημάτων για τη διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλλουν στην ισότιμη εκπαίδευση μαθητών με προβλήματα όρασης. Καρπός της μελέτης αποτελεί η συστηματική χαρτογράφηση των εν χρήσει εξάστιγμων χαρακτήρων αναγλυπτογραφίας της βυζαντινής ψαλτικής τέχνης με βάση τις μεθόδους Δημητρίου Χρυσαφίδη και Δοσιθέου μοναχού. Καταγράφεται η εφαρμογή ηλεκτρονικού κώδικα eBraille βυζαντινής μουσικής και παρουσιάζεται πρόταση απτικής αποτύπωσης χαρακτήρων παλαιογραφίας βυζαντινής μουσικής σε μορφή Braille. Επιπρόσθετα, καταγράφεται τρόπος απτικής ενσωμάτωσης του ισοκρατήματος στη βασική μελισματική γραμμή του ψαλτικού κειμένου. Ακολούθως, κατατίθενται προτάσεις αξιοποίησης απτικών καταγραφικών συστημάτων για τη διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής και οι προοπτικές που ανοίγονται με τη χρήση και εφαρμογή κώδικα eBraille βυζαντινής μουσικής στη σύγχρονη πραγματικότητα.

This doctoral dissertation focuses on the introduction and contribution of tactile recording systems in the teaching environment of Byzantine music, as well as how they can contribute to the equal education of visually impaired students. Systematic mapping of the six dots braille codes of Byzantine chant, based on the methods of Dimitrios Chrysafidis and the monk Dositheos, is detailed presented. The application of the eBraille Byzantine music code and transcribing paleography of Byzantine music into braille are also included. Additionally, methods for the tactile integration of Byzantine chant isokratima into Braille are described. Subsequently, proposals for the utilization of tactile writing systems in the environment of Byzantine music, along with perspectives opened by the use and application of eBraille Byzantine music code in modern reality, are presented.
Tactile recording systems for teaching Byzantine music to visually impaired students: Historical, theoretical, and technical documentation, proposals for their utilization in contemporary reality
Keywords: Απτικά καταγραφικά συστήματα, βυζαντινή μουσική, προβλήματα όρασης, Braille βυζαντινής μουσικής, ειδική αγωγή; Tactile recording systems, Byzantine music, visual impairment, Byzantine music Braille code, special education