Υποτιτλισμός από τα ελληνικά στα αγγλικά και σχολιασμός του υποτιτλισμού του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «BREATHE – ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με τον υποτιτλισμό από τα αγγλικά προς τα ελληνικά του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Breathe» του σκηνοθέτη Zac Norrington με πρωταγωνίστρια την Julie Ridge, το πρώτο άτομο που έκανε δύο συνεχόμενους γύρους κολυμπώντας γύρω από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης και που στη συνέχεια διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή. Η διάρκεια της ταινίας είναι περίπου 16 λεπτά. Η επιλογή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ έγινε λόγω του προσωπικού ενδιαφέροντος για θέματα ψυχικής υγείας και το πώς αυτά παρουσιάζονται μέσα από τα οπτικοακουστικά μέσα.

This dissertation is about the subtitling of the short documentary film “Breathe” by director Zac Norrington starring Julie Ridge, the first person to swim two consecutive laps around Manhattan Island, New York and subsequently diagnosed with bipolar disorder. As mentioned above, this is a short documentary film with a total duration of approximately 16 minutes, with English as the source language and Greek as the target language. The choice of this particular film was made due to my personal interest in mental health issues and how these are presented through audiovisual media.
Keywords: υποτιτλισμός, οπτικοακουστική μετάφραση, μεταφραστικές δυσκολίες, μεταφραστικές τεχνικές; subtitling, audiovisual translation, translation problems, techniques of translation