Το ζήτημα εναρμόνισης ή μη της Βυζαντινής Μουσικής με αφορμή το έργο 'Vespers Symphony' Για χορωδία και ορχήστρα - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η εργασία διερευνά την ιστορία των προσπαθειών πολυφωνικής εναρμόνισης της βυζαντινής μουσικής μέσα στο χρόνο, καταγράφει δημιουργούς, έργα και την όλη πορεία των προσπαθειών αυτών, και επίσης τις τάσεις που αναπτύχθηκαν, αυτές που επικράτησαν, την αποδοχή ή απόρριψη που συνάντησαν αυτές οι απόπειρες καθώς και τις αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν. Επισημαίνει τις νεότερες τάσεις, την παρούσα κατάσταση και τις πιθανότητες για το μέλλον αυτών των προσπαθειών. Τέλος, αναλύεται το έργο 'Vespers Symphony' στο οποίο επιχειρείται η συνύπαρξη δύο τάσεων: έκδηλα τα βυζαντινά στοιχεία στη χορωδία και πιο ελεύθερη διαχείριση στην ορχήστρα.

The paper explores the history of attempts to harmonize Byzantine music through time, records creators, works and the whole course of these efforts, as well as the trends that developed, those that prevailed, the acceptance or rejection that these attempts met as well as the controversies that occurred. It highlights the newest trends, the current situation and the possibilities for the future of these efforts. Finally, the work 'Vespers Symphony' is analyzed, in which the coexistence of two tendencies is attempted: Byzantine elements in the choir and freer management in the orchestra.
The question of harmonizing or not of Byzantine Music based on the composition 'Vespers Symphony' for Choir & Orchestra
Keywords: βυζαντινή μουσική, εναρμόνιση, τροπική πολυφωνία; byzantine music, harmonization, modal polyphony