ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΧΗΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ BBC - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Βασικό στόχο της εργασίας αποτελεί η αρχειονομική και ιστορική προσέγγιση, η εξέταση, η τεκμηρίωση και τελικώς η ανάδειξη του ηχητικού αρχείου της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, ψηφιακό αντίγραφο του οποίου φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Μέσα από τα πέντε κεφάλαια της παρούσας μελέτης, γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν με διακριτό τρόπο και να γίνουν κατανοητά όλα εκείνα τα δομικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο αρχείο. Έτσι στο πρώτο κεφάλαιο στεκόμαστε στη ραδιοφωνική φύση του αρχείου, επιχειρώντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή του ραδιοφώνου, ως εκείνου του μέσου που σφράγισε με την παρουσία του τον 20ο αιώνα. Το επόμενο κεφάλαιο εξετάζει την ιδιαίτερη διαδρομή των οπτικοακουστικών αρχείων στην Ελλάδα και τον κόσμο, καθώς και την θέση και σημασία που αυτά έχουν κατοχυρώσει στο σύγχρονο κόσμο. Επίσης εστιάζει τόσο στις ξεχωριστές δυνατότητες όσο και στις προκλήσεις που φέρουν τέτοιου είδους αρχεία. Το τρίτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. Μέσα από την ιστορία της Υπηρεσίας θέλουμε να τονίσουμε την μοναδικότητα των αρχειακών τεκμηρίων και την αξιόλογη ιστορική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική βαρύτητα που αυτά έχουν, στην προσπάθεια μας να εμπλουτίσουμε την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για την μεταπολεμική και μεταπολιτευτική Ελλάδα. Στό δεύτερο μέρος αυτού του κεφαλαίου γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση του αρχειακού υλικού. Το επόμενο κεφάλαιο επιδιώκει να παρουσιάσει με τρόπο άμεσο, κατανοητό, μα ταυτόχρονα και αναλυτικό, τη διαδικασία τεκμηρίωσης σύμφωνα με το πρότυπο MARC 21, περίπου 100 ηχητικών αρχείων που χρησιμοποιήσαμε για τις ανάγκες της συγκεκριμένης εργασίας. Το περιεχόμενο αυτών των τεκμηρίων προσπαθούμε να παρουσιάσουμε στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο της μελέτης μας. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί και μια προτροπή, ένα παράδειγμα, για το πως ηχητικά αρχεία σαν το συγκεκριμένο μπορούν να συμβάλουν και να συμπληρώσουν την ιστορική και επιστημονική έρευνα.

The main goal of the essay is through the archival and historical approach, examination, and documentation of the material, to promote and raise appreciation of the audio archive of the Greek Service of the BBC. A digital copy of the archive is kept in the Library of Hellenic Parliament. Through the five chapters of the current study, there is an attempt to record in a distinct and comprehensible way all the structural elements which characterize and complete the specific archive. So in the first chapter, as we are focusing on the very nature of the archive as a radio archive, we are looking back in time and sharing a brief historical account of radio, as the most important and influential mass media of the 20th century. Next chapter examines the special path of audiovisual archives in Greece and the world, as well as the position and the importance they have established in the modern world. The chapter also recognises further, both the potential and the challenges that this kind of archives bring with them. The third chapter is dedicated to the Greek Service of BBC. By writing down the history of the Greek Section, we want to emphasize on the unique existence of the archive material and its significant historical, social, political and cultural value. These elements support the effort to enrich our established view about post war Greece. In the second part of the chapter we have a brief presentation of the archive. The following chapter aims to put forward in a direct, easily understandable but at the same time analytical way, the procedure of documentation of the approximately 100 sound documents that were used especially for the needs of this study. The documentation followed the MARC 21 standard and took place in the Koha ILS environment. The content of these documents is our main point of interest in the fifth and final chapter of the thesis. This chapter aspires to motivate, to set an example if you like, on how sound archives today (like the one we examine here) can contribute and supplement the historical and scientific research.
DIGITAL AUDIO ARCHIVES: THE CASE OF BBC’s GREEK SERVICE
Keywords: Αρχείο, Βιβλιοθήκης της Βουλής, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Ελληνική Υπηρεσία BBC, Ηχητικό Αρχείο, Koha, MARC21, Μεταδεδομένα, Ραδιόφωνο; Archive, BBC Greek Service, Audio Archive, Metadata, Koha ILS, MARC21, Radio, World War 2