Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η μετεξέλιξη του απο την ΕΠΑΕ στην SUPERLEAGUE και τις επιμέρους εθνικές κατηγορίες - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στο 1ο κεφάλαιο γίνεται μια ιστορική αναδρομή όσον αφορά τις ρίζες του ποδοσφαίρου. Καταγράφονται οι μορφές του παιχνιδιού διαχρονικά, οι πρώτοι κανόνες που υπήρχαν σε διαφορετικούς πολιτισμούς και η γενικότερη εξέλιξη που είχε μέχρι τα νεώτερα χρόνια. Γίνεται αναφορά στην Αγγλία του 18ου αιώνα όπου και το παιχνίδι αρχίζει να παίρνει την σημερινή του μορφή ενώ στη συνέχεια γίνεται λεπτομερής καταγραφή της ιστορικής του εξέλιξης στην Ελλάδα. Αναφέρονται χρονικά τα έτη ίδρυσης όλων των φορέων που είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ακόμη γίνεται λόγος για τον τρόπο ίδρυσης των Π.Α.Ε. καθώς και το πρώτο Μετοχικό Κεφάλαιο που είχε η καθεμιά τους. Δεν θα μπορούσε να μην γίνει και η καταγραφή όλων των αναδιαρθρώσεων των κατηγοριών που έγιναν παρατηρώντας την μετεξέλιξη του ποδοσφαίρου από την Ε.Π.Α.Ε. στην SUPER LEAGUE. Το 2ο κεφάλαιο ασχολείται με το Διοικητικό και Οικονομικό πλαίσιο που διέπει το Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο. Αναφέρεται το νομικό πλαίσιο που καθορίζει την λειτουργία των Π.Α.Ε. Αυτές πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη δομή λειτουργίας ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν. Γίνεται εκτενής αναφορά στα έσοδα που έχουν οι ομάδες και πως αυτά επηρεάζονται από γεγονότα που συνέβησαν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Καταγράφεται η πορεία που έχει η πώληση των εισιτηρίων από τότε που έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο και εντοπίζονται τα λάθη που έκαναν οι Π.Α.Ε. στην προσέγγισή τους στα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Φαίνεται η αποχή των φιλάθλων από τα γήπεδα και καταγράφεται η αιτία. Τέλος γίνεται λόγος για την λειτουργικότητα και την διάρθρωση που έχουν οι Π.Α.Ε. μιας και έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αμοιβών και εξόδων προσωπικού στην Ευρώπη. Στο 3ο κεφάλαιο καταγράφεται ο κοινωνικός ρόλος των Π.Α.Ε. στην ελληνική κοινωνία. Από την μία πλευρά οι Π.Α.Ε. παράγουν αθλητισμό υψηλής επίδοσης καθώς και θέαμα και από την άλλη οι φίλαθλοι παρακολουθούν και καταναλώνουν. Οι ομάδες μέσω του σύγχρονου marketing προωθούν προϊόντα με συγκεκριμένους λογότυπους. Όμως η σχέση των επαγγελματικών ομάδων με τους φιλάθλους τους δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο στο εισπρακτικό σκέλος αλλά να έχει και άλλες προεκτάσεις. Γίνεται λοιπόν αναφορά στην κοινωνική ευθύνη που πρέπει να αναπτύξουν οι Π.Α.Ε. έναντι των φιλάθλων και μέρος των εσόδων τους πρέπει να μεταφερθεί πίσω στην κοινωνία. Αναφέρονται οι δράσεις που οι Π.Α.Ε. πρέπει να αναπτύξουν έτσι ώστε να υπάρχει μια καλύτερη ισορροπία στις σχέσεις τους με τους φιλάθλους. Στο 4ο κεφάλαιο γίνεται μία καταγραφή του ρόλου των συνδέσμων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αναφερόμαστε στην ιστορική τους εξέλιξη και στα γενικότερα χαρακτηριστικά τους. Προσπαθούμε να αντιληφθούμε τον λόγο ύπαρξης των οργανωμένων συνδέσμων και πως αυτοί είναι διαρθρωμένοι ιεραρχικά. Γίνεται λόγος για την προσπάθεια να δημιουργήσουν συνδικαλιστικό όργανο. Προσπαθούμε να καταγράψουμε τις αιτίες για τις βίαιες συμπεριφορές τους όπως επίσης και τα φωτεινά παραδείγματα κοινωνικής αλληλεγγύης και παροχής βοήθειας σε συνανθρώπους που έλαβαν χώρα στις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης. Στο τέλος του κεφαλαίου καταγράφουμε την προσπάθεια των παραγόντων να χειραγωγήσουν το οπαδικό κίνημα. Στο 5ο κεφάλαιο καταγράφουμε τον ρόλο που έπαιξαν οι χορηγίες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εντοπίζουμε τον καταλυτικό ρόλο της διαφήμισης στην ιστορική εξέλιξη του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Βλέπουμε γιατί τα συνολικά έσοδα των Π.Α.Ε. εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισπράξεις των διαφημίσεων και των χορηγιών. Θα παρατηρήσουμε τις επενδύσεις που κάνουν οι μεγάλες Π.Α.Ε. λόγω της συμμετοχής τους στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πως αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα για την συνέχεια. Τέλος στο 6ο κεφάλαιο καταγράφονται όλα τα συμπεράσματα που εξάγονται από την συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία.
Keywords: Ποδόσφαιρο, Ελλάδα, ΕΠΑΕ, αθλητισμός