Μετάφραση και σχολιασμός του επιστημονικού άρθρου: Mackintosh, Jennifer (1999). “Interpreters are made not born”. Interpreting 4(1), 67-80 - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Στα πλαίσια της εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας για το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μετάφρασης και σχολιασμού του επιστημονικού άρθρου "Interpreters are made, not born" της Jennifer Mackintosh. Πρόκειται για μια δημοσίευση σε ερευνητικό περιοδικό του 1999 με θέμα την κατάρτιση στην διερμηνεία συνεδρίων και αναφορές στα προγράμματα σπουδών, το ρόλο της θεωρίας, την κατάρτιση των εκπαιδευτών διερμηνέων και τη συνεισφορά επαγγελματικών ενώσεων. Με το παρόν πόνημα επιδιώκουμε την συγκέντρωση όλων των μεταφραστικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια φοίτησής μας στο Τμήμα. Η πτυχιακή εργασία διαρθρώνεται ως ακολούθως: Στο πρώτο μέρος παρατίθεται η μετάφραση του άρθρου με όσο το δυνατόν πιστότερη στο πρωτότυπο μορφοποίηση. Ακολουθεί το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο, ενώ στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο μεταφραστικός σχολιασμός, στον οποίο περιγράφονται, αναλύονται και συγκρίνονται το κείμενο-αφετηρίας και το κείμενο-υποδοχής. Σπουδαία θέση στην μεταφραστική διαδικασία διατηρούν τα μεταφραστικά προβλήματα, τα οποία φροντίσαμε να κατηγοριοποιήσουμε και να προσεγγίσουμε με βάση τις λειτουργικές προσεγγίσεις των Nord, Holz-Mänttäri, Reiss καιVermeer.
Keywords: μετάφραση, μεταφραστικός σχολιασμός, κείμενο-αφετηρίας, κείμενο-υποδοχής, μεταφραστικές οδηγίες, μεταφραστικά προβλήματα, λειτουργικές προσεγγίσεις