Η μετανάστευση από τα Διαπόντια νησιά στις ΗΠΑ και ο αντίκτυπός της σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η διπλωματική εργασία ασχολείται με την υπερπόντια μετανάστευση από τα Διαπόντια νησιά στις ΗΠΑ. Αναλύει το πλαίσιο (οικονομικό, πολιτικό) στο οποίο εκδηλώθηκε η πρώτη μαζική μετανάστευση εντάσσοντας το στο γενικότερο πλαίσιο της μετανάστευσης των πληθυσμών της νότιας και νοτιανατολικής Ευρώπης στις ΗΠΑ και ειδικότερα της αντίστοιχης υπερπόντιας ελληνικής μετανάστευσης. Χωρίζοντας τη μετανάστευση των Διαποντίων νησιών στις ΗΠΑ σε δύο διακριτά κύματα, στο προπολεμικό και στο μεταπολεμικό, η εργασία ασχολείται με τα δύο μεταναστευτικά κύματα. Ξεκινά αναλύοντας, την κατάσταση των νησιών πριν την εκδήλωση του πρώτου κύματος, τον ρόλο των πρωτοπόρων μεταναστών του πρώτου κύματος και το φαινόμενο της αλυσιδωτής μετανάστευσης που ώθησε σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Αναλύονται ακόμα τα αίτια της μετανάστευσης των δύο μεταναστευτικών κυμάτων με επίκεντρο κυρίως στο προπολεμικό κύμα. Η εργασία στο δεύτερο μέρος της ασχολείται με τον αντίκτυπο της μετανάστευσης στο τόπο καταγωγής των μεταναστών. Τόσο κατά την προπολεμική περίοδο όσο και στην μεταπολεμική και σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Στο οικονομικό, σε κοινωνικό και σε πολιτισμικό επίπεδο εστιάζοντας κυρίως τον αντίκτυπο του οικονομικού τομέα. Η κεντρική ιδέα με την οποία προσεγγίζεται η μετανάστευση από τα Διαπόντια νησιά είναι η διεθνική θεωρία, ένας τρόπος προσέγγισης που εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990 στην αγγλοσαξονική βιβλιογραφία. Ο τρόπος αυτός αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό υποκείμενο ως ένα άτομο δυναμικό και κοινωνικό το οποίο κινείται συνεχώς ανάμεσα στη χώρα υποδοχής του και στον τόπο και στη χώρα καταγωγής του.
Keywords: μετανάστευση, Διαπόντια νησιά