Προσεγγίζοντας τη μουσική μάθηση με έμφαση στην ακουστική οικολογία και στην παραδοσιακή μουσική: Εξάμηνη πρακτική άσκηση σε δύο μουσικά σύνολα σε ένα μουσικό σχολείο της βόρειας Ελλάδας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το περιεχόμενο της εξάμηνης πρακτικής άσκησης σε δύο μουσικά σύνολα ενός μουσικού σχολείου της βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η εξάμηνη πρακτική άσκηση μου αποτελείται από τέσσερις συναντήσεις στις οποίες παρακολούθησα τις πρόβες των μουσικών συνόλων και παρατήρησα τις διδακτικές προσεγγίσεις των υπεύθυνων καθηγητών, τις αντιδράσεις των μαθητών, τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο ομάδας προς την διδασκαλία του καθηγητή καθώς και προς το περιεχόμενο του μαθήματος. Επιπλέον, η εργασία περιλαμβάνει τον αναστοχασμό των διδακτικών προσεγγίσεων και προτάσεις για πιθανές αλλαγές στη διδασκαλία. Έπειτα, πραγματοποίησα συναντήσεις με τους μαθητές στο πλαίσιο μουσικών συνόλων κατά τις οποίες εφάρμοσα δραστηριότητες και διδακτικά πλάνα μέσα στην τάξη. Επίσης, συμπεριλαμβάνεται η αξιολόγηση και ο αναστοχασμός των παραπάνω τα οποία παρουσιάζονται σε μορφή ημερολογίων. Τέλος, καταγράφεται ο αναστοχασμός σχετικά με τη συνολική διδακτική εμπειρία μου, τα συμπεράσματα και τις σκέψεις για μελλοντικές διδασκαλίες. Σε αυτήν την πρακτική άσκηση η διδασκαλία προσεγγίστηκε μέσω της παραδοσιακής μουσικής για το πρώτο μουσικό σύνολο και μέσω δραστηριοτήτων με βάση την ακουστική οικολογία για το δεύτερο μουσικό σύνολο.

This thesis deals with the content of a six-month internship in two music ensembles of a music school in northern Greece. Specifically, my six-month internship consists of four meetings where the rehearsal of the musical ensembles and the teaching approaches of the teacher's of the music ensembles are observed, the general reactions of the students, in groups and individually, to teacher's teaching as well as the content of the lesson, the reflection on the teacher's approaches and experience and possible suggestions for improving teaching. Then, activities and teaching plans are carried out in the classroom by the intern, the evaluation and reflection of which is later recorded in the form of diaries. Finally, the reflection of the students’ experience, the conclusions and any suggestions for the future are recorded. In this six - month internship, the content of the teaching plans has to do with the approach to teaching music through traditional music (mainly regarding the first music ensemble) and activities based on acoustic ecology (mainly regarding the second music ensemble).
Approaching Music Learning with an emphasis on Acoustic Ecology and Traditional Music: A Six-month Internship in two musical ensembles in a Music School of Northern Greece
Keywords: ακουστική οικολογία, παραδοσιακή μουσική, μουσικό σχολείο, μουσικά σύνολα.; acoustic ecology, traditional music, music school, musical ensembles