Νομική μετάφραση: Θεωρία και μετάφραση μιας έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ″Επιστήμη της Μετάφρασης″. Η επιλογή του θέματος της εργασίας και του κειμένου αποτελεί προϊόν προσωπικού ενδιαφέροντος, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η νομική μετάφραση. Η εκπόνηση της εργασίας αποτέλεσε κίνητρο ώστε να διενεργήσω μία, μικρή έστω, έρευνα γύρω από το αντικείμενο της νομικής μετάφρασης και να μελετήσω διάφορες θεωρίες γύρω από τη νομική γλώσσα και τη μετάφρασή της. Μία μετάφραση η οποία, όπως και κάθε άλλο είδος ειδικής μετάφρασης, παρουσιάζει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δυσκολίες και η οποία, εξαιτίας των έννομων συνεπειών που παράγουν συνήθως τα νομικά κείμενα, αποτελεί ουσιώδους σημασίας για τη ζωή των ανθρώπων. Η εργασία αποτελείται από 3 μέρη. Στο πρώτο μέρος αναπτύσσονται ορισμένες θεωρίες σχετικά με τη νομική γλώσσα και σκιαγράφονται οι ιδιαιτερότητες και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στη νομική μετάφραση ως ειδικό είδος μετάφρασης. Στο δεύτερο μέρος παρατίθεται το μετάφρασμα μιας έκθεσης του διεθνούς οργανισμού Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το περιεχόμενο της οποίας είναι νομικό και αναφέρεται στις δυσκολίες πρόσβασης σε δικηγόρο που μετέρχονται όσοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων στη Δημοκρατία της Τυνησίας. Τέλος, στο τρίτο μέρος αναλύονται οι δυσκολίες της μετάφρασης του κειμένου, οι τεχνικές που ακολουθήθηκαν για την αντιμετώπισή τους και ορισμένα στοιχεία που έχουν να κάνουν με το σημασιολογικό, υφολογικό και πραγματολογικό περιεχόμενο του κειμένου.
Keywords: Νομική γλώσσα, νομική μετάφραση, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόσβαση σε δικηγόρο