Μελέτη και συντήρηση δύο ξυλόγλυπτων σταυρών ευλογίας 18ου αί. από την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Χάρακα Λακωνίας - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η ιδέα του συμβόλου ως απεικόνισης ή έκφρασης παραπέμπει στο σύμπαν των συμβόλων όπου ο άνθρωπος ζει σε ένα κόσμο γεμάτο νοηματοδοτήσεις, υπαινιγμούς και παραπομπές και σε μια φύση που μιλάει συνεχώς σε ένα εραλδικό ιδίωμα όπου το μερικό στοιχείο αντιπροσωπεύει το γενικότερο ως ζωντανή και στιγμιαία αποκάλυψη του ανεξιχνίαστου ή μιας ανώτερης αλήθειας. Ο σταυρός αποτελεί το απόλυτο σύμβολο του Χριστιανισμού, που παραδοσιακά ερμηνεύεται ως αναπαράσταση της θυσίας του Χριστού, είναι το σύμβολο της πίστεως μας, συμβολίζει τη θυσία και προεικονίζει την Ανάσταση, είναι πανταχού παρόν ως στοιχείο στη θρησκευτική πρακτική λειτουργία, θρησκευτική αρχιτεκτονική και στην καθημερινή ζωή των χριστιανών, είναι η κλίμακα, είναι το μέσο, είναι το Α και το Ω. H θέση του σταυρού έχει µία µακρόχρονη και πολύπλοκη ιστορική συνέχεια κι ιδιαίτερα στην Oρθόδοξη Eκκλησία. Αποτελεί έκφραση της χριστιανικής πίστης και κατοχυρώνεται ως σημαντικό σύμβολο της λειτουργικής ζωής κι εκκλησιαστικής παράδοσης. Μέσα από τη χριστιανική τέχνη, μιας τέχνης στην ουσία της ιερή, όπου τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία, εκφράζεται επίσης η χριστιανική πίστη, όπου ο σταυρός κατέχει σημαντικό ρόλο και μέσω και αυτού του συμβόλου διατηρείται η εκκλησιαστική παράδοση κι επιβεβαιώνεται η δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και υπό το πρίσμα της διαχείρισης ιερών αντικειμένων της ορθόδοξης εκκλησιαστικής τέχνης που περικλείουν την δική τους ιστορική και αισθητική αξία και μοναδικότητα, έλαβε χώρα η συντήρηση των δύο σταυρών αγιασμού.

The idea of the symbol as representation or expression refers to the universe of symbols where man lives in a world full of significations, allusions and references and in a nature that constantly speaks in a heraldic idiom where the partial element represents the whole as a living and momentary revelation of unfathomable or a higher truth. The cross is the ultimate symbol of Christianity, traditionally interpreted as a representation of Christ's sacrifice. Ιt is the symbol of our faith, it symbolizes sacrifice and foreshadows the Resurrection, it is ubiquitous as an element in religious practice, religious architecture and everyday life of Christians, it is the scale, it is the means, it is the A and Z. The position of the cross has a long and complex historical continuity and especially in the Orthodox Church. It is an expression of the Christian faith and is enshrined as an important symbol of liturgical life and church tradition. Through Christian art, an art in the essence of the sacred, where nothing happens by chance, the Christian faith is also expressed, where the cross plays an important role and through this symbol the tradition of church is preserved and the dogmatic teaching of the Church is confirmed. Within these contexts and in the light of the management of sacred objects of Orthodox ecclesiastical art that contain their own historical and aesthetic value and uniqueness, the preservation of the two consecration crosses took place.
Keywords: Σύμβολο, σταυρός, χριστιανική τέχνη, συντήρηση, πολιτιστική κληρονομιά; Symbol, cross, christian art, conservation, cultural heritage