Σχεδίαση και υλοποίηση ενός παιχνιδιού σοβαρού σκοπού για τα μαθηματικά - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στη σχεδίαση, υλοποίηση και αξιολόγηση ενός παιχνιδιού σοβαρού σκοπού που αφορά τα μαθηματικό, με τίτλο "The Butterfly Maze", το οποίο αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Unity και τη γλώσσα προγραμματισμού C#. Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και στοχεύει στη συνδυαστική μάθηση μαθηματικών μέσω της διασκέδασης. Αρχικά, η εργασία περιγράφει τη μεθοδολογία ανάπτυξης του παιχνιδιού, αναλύοντας τα βήματα σχεδιασμού, τις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν κατά την υλοποίηση. Η ανάπτυξη ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία, που περιλάμβανε τη χρήση διαφόρων διαδικτυακών πηγών και εργαλείων για την ενσωμάτωση γραφικών και πόρων στο παιχνίδι. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη για την αξιολόγηση του παιχνιδιού από παιδιά ηλικίας 8-9 ετών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το παιχνίδι ήταν επιτυχημένο στην παροχή μιας θετικής εμπειρίας χρήστη, ενώ οι εκπαιδευτικοί στόχοι επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Τα παιδιά αξιολόγησαν θετικά την ευκολία χρήσης, τη διασκέδαση και την εκπαιδευτική αξία του παιχνιδιού. Η εργασία καταλήγει με προτάσεις για μελλοντική έρευνα, προτείνοντας τη διεύρυνση του δείγματος και τη χρήση επαγωγικών στατιστικών μεθόδων για την ανάλυση διαφορών μεταξύ των φύλων και άλλων δημογραφικών ομάδων. Επιπλέον, προτείνονται τρόποι βελτίωσης του παιχνιδιού και δυνατότητες επέκτασής του για να ενισχυθεί η εκπαιδευτική του αξία. Συνολικά, η πτυχιακή εργασία επιβεβαιώνει την αξία του "The Butterfly Maze" ως εκπαιδευτικό εργαλείο, προσφέροντας μια ελκυστική και αποτελεσματική προσέγγιση στη διδασκαλία των μαθηματικών μέσα από το παιχνίδι.

This thesis focuses on the design, implementation, and evaluation of a serious game related to mathematics, titled "The Butterfly Maze," developed using the Unity platform and the C# programming language. The game is aimed at elementary school children and seeks to combine mathematics learning with entertainment. Initially, the thesis describes the methodology for the game's development, analyzing the design steps, the technologies used, and the challenges encountered during implementation. The development process was time-consuming, involving the use of various online resources and tools for integrating graphics and assets into the game. Subsequently, the results of the research conducted to evaluate the game among children aged 8-9 years are presented. The findings showed that the game was successful in providing a positive user experience, while its educational objectives were largely achieved. The children positively rated the ease of use, the entertainment value, and the educational benefits of the game. The thesis concludes with suggestions for future research, proposing the expansion of the sample size and the use of inferential statistical methods to analyze differences between genders and other demographic groups. Additionally, ways to improve the game and possibilities for its expansion to enhance its educational value are suggested. Overall, the thesis confirms the value of "The Butterfly Maze" as an educational tool, offering an engaging and effective approach to teaching mathematics through gaming.
Keywords: Σχεδίαση παιχνιδιού ,υλοποίηση παιχνιδιού, σοβαρού σκοπού ,μαθηματικά