Μετάφραση αποσπασμάτων από το La connaissance de la vie του Ζορζ Κανγκιλέμ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται μετάφραση, από τη γαλλική στην ελληνική, αποσπασμάτων από το βιβλίο του Ζορζ Κανγκιλέμ «La connaissance de la vie». Συγκεκριμένα, γίνεται μετάφραση της εισαγωγής και του κεφαλαίου 7 με τίτλο «La monstruosité et le monstreux», όπως αυτά αποτυπώνονται στη 2η επαυξημένη έκδοση του βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2015 από το γαλλικό εκδοτικό οίκο Vrin. Η μετάφραση γίνεται με γνώμονα τη δημιουργία ενός εύληπτου στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μεταφράσματος διατηρώντας ταυτόχρονα, όσο αυτό είναι δυνατό, το λογοτεχνικό ύφος του συγγραφέα. Αναλύονται τα μεταφραστικά ζητήματα που σχετίζονται με τη μεταφορά του φιλοσοφικού κειμένου στην ελληνική γλώσσα και γίνεται επεξήγηση των επιλογών του μεταφραστή. Επιπλέον, σημειώνονται οι ιστορικές αναφορές του Κανγκιλέμ με στόχο την καλύτερη κατανόηση του κειμένου, αλλά και της συλλογιστικής του συγγραφέα ευρύτερα. Τέλος, γίνεται αναφορά στο φιλοσοφικό υπόβαθρο του κειμένου με σύντομη αναφορά στο χώρο της ιστορικής επιστημολογίας και της ιστορίας των ιδεών αναλύοντας συγκεκριμένα φιλοσοφικά ζητήματα που αναδύονται στο εν λόγω κείμενο.

In this thesis, extracts from Georges Canguilhem's book "La connaissance de la vie" are translated from French into Greek. Specifically, the introduction and chapter 7, entitled "La monstruosité et le monstreux", are translated as they appear in the 2nd augmented edition of the book published in 2015 by the French publisher Vrin. The translator aims at creating a text that is comprehensible to the Greek reading public while maintaining, as far as possible, the author's writing style. Translating a philosophical text, such as this one, from French to Greek raises some issues that are analyzed in this thesis along with an explanation of the translator's choices to deal with them. In addition, the historical references that Canguilhem makes are noted and explained, as far as possible, to provide a better understanding of the text and of the author's mode of reasoning. Finally, the philosophical background of the text is discussed with a brief reference to the field of historical epistemology and the history of ideas, analyzing specific philosophical issues related to this text.
Translation of extracts from Georges Canguilhem's La connaissance de la vie
Keywords: Κανγκιλέμ, μετάφραση (FR->EL), φιλοσοφία, ιστορική επιστημολογία, ιστορία των ιδεών, τέρας, τερατώδες, τερατωδία; Canguilhem, translation (FR->EL), philosophy, historical epistemology, history of ideas, history of ideas, monster, monstrous, monstrosity