“Διαχείριση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης COVID-19 στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες: Συστηματική Βιβλιογραφική Επισκόπηση με τη μέθοδο PRISMA” - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η επιδημία του ιού SARS-CoV-2 εντοπίστηκε, για πρώτη φορά, στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019, και μετεξελίχθηκε σε παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19), σύμφωνα με τη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Μάρτιο του 2020. Έθεσε την υφήλιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιφέροντας σοβαρές επιπτώσεις στο υγειονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό, πολιτισμικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες, ως ουσιαστικοί και κρίσιμοι, θεσμικοί υποστηρικτικοί φορείς παιδείας και πληροφόρησης, κλήθηκαν να διαχειριστούν την κρίση και να προσαρμοστούν πάραυτα. Η πρόκληση εξεύρεσης καινοτόμων και δημιουργικών λύσεων, στη βάση του ψηφιακού μετασχηματισμού και του ψηφιακού πολιτισμού, αναδύθηκε σαν μία ευκαιρία που ενεργοποίησε τη συνεργασία μεταξύ ηγετών, ανθρωπίνου δυναμικού και φορέων. Παρόλα αυτά, η αναποτελεσματικότητα ορισμένων Δημοσίων Βιβλιοθηκών να διαχειριστούν την κρίση και να προετοιμαστούν για τη λειτουργία τους υπό μία “νέα κανονικότητα”, θέτει τον προβληματισμό για την καθοριστική συμβολή ενός στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών και ανάκαμψης, σε καιρούς παγκοσμίων υγειονομικών, ή άλλης φύσεως, κρίσεων. Η συμμετοχική κουλτούρα, στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου πληροφοριακού δικτύου, αναδύεται ως τρέχουσα, ριζική, εκ βάθρων αναμόρφωση που προάγει, σε επίπεδο εθνικό και παγκόσμιο, την υγεία, την ευημερία, την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη των κοινωνιών.

The SARS-CoV-2 epidemic was first detected in China in December 2019, and evolved into a global coronavirus pandemic (COVID-19), according to the World Health Organization's declaration in March 2020. It put the world in a state of emergency, with severe impacts on the health, social, political, cultural, civilizational, economic and financial systems. Public Libraries, as essential and critical institutional supporters of education and information, have been called upon to manage the crisis and adapt immediately. The challenge of finding innovative and creative solutions, based on digital transformation and digital culture, emerged as an opportunity that activated collaboration between leaders, human resources and institutions. Nevertheless, the ineffectiveness of some Public Libraries to manage the crisis and prepare for operating under a "new normal" raises the question of the crucial contribution of a strategic plan for disaster response and recovery in times of global health, or other types of, crises. Participatory culture in the context of an extended information network emerges as an ongoing, radical, fundamental transformation that promotes, at the national and global level, the health, well-being, resilience, sustainability and sustainable development of societies.
«Managing the impact of COVID-19 pandemic on Public Libraries: Systematic Literature Review through PRISMA method»
Keywords: Δημόσιες Βιβλιοθήκες, COVID-19, πανδημία, παγκόσμια υγειονομική κρίση, κίνδυνος κρίσης, διαχείριση κρίσεων, στρατηγικός σχεδιασμός, σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών και ανάκαμψης, Παιδεία για την Υγεία, καινοτομία, ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα; Public Libraries, COVID-19, pandemic, global health crisis, crisis risk, crisis management, strategic planning, disaster response and recovery plan, Health Literacy, innovation, resilience, sustainability