Η μουσική παράσταση ως εργαλείο προσέγγισης του πένθους για φοιτητές μουσικής και ορισμένο ακροατήριο - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους δημιουργούν σχέσεις με άλλους ανθρώπους, πρώτα με την οικογένειά τους και μετά με φίλους ή κάποιο σύντροφο (Alaimo & Casciο, 2015˙ Simpson & Lane, 2022). Τι συμβαίνει όμως όταν έρχεται η ώρα να αποχωριστούν κάποιο δικό τους άτομο; Πολλοί άνθρωποι, αντιμετωπίζοντας μια απώλεια αγαπημένου προσώπου, τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να εσωτερικεύουν τα αρνητικά τους συναισθήματα σχετικά με την απώλεια ως γεγονός, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα (Shoeps et al., 2021˙ Van Loo et al., 2021˙ Panjwani et al., 2016). Ανάλογα με την κουλτούρα στην οποία μεγάλωσαν, μέσα από κοινωνικές τελετουργίες αλλά και ατομικές προσπάθειες, τα άτομα τα οποία θρηνούν προσπαθούν να διαχειριστούν τον πόνο της απώλειας κρατώντας τον δεσμό τους με τον νεκρό ενεργό και μετά θάνατον (Sekowski, 2021). Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό να παρουσιάσει τόσο τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος προσεγγίζει το πένθος, όσο και το πώς μπορεί να βοηθήσει η μουσική σε αυτή την διαδικασία. Επίσης, η έρευνα εξετάζει α) τους τρόπους με τους οποίους μια μουσική παράσταση ενδεχομένως να μπορεί να λειτουργήσει ως μία άτυπη τελετουργία προσέγγισης του πένθους και β) την εμπειρία του ορισμένου ακροατηρίου, αλλά και φοιτητών μουσικής οι οποίοι παρακολούθησαν, και έπαιξαν αντίστοιχα, σε μια μουσική παράσταση με θέμα την απώλεια και τον φόβο μιας επικείμενης απώλειας.

During their life, people create bonds whether they will be with their parents or later in life with either their friends or a partner (Alaimo & Casciο, 2015; Simpson & Lane, 2022). What happens though when it is time to let a person go? Many people, tend to close themselves emotionally while dealing with a loss of a loved one, which may lead to creating psychological as well as physiological problems to themselves (Shoeps et al. 2021; Van Loo et al. 2021; Panjwani et al. 2016). Depending on the culture in which they grew up, people who experience grief, are constantly trying to manage the pain accumulated by the loss of a loved one through social rituals and individual efforts to keep their continuing bonds with the deceased strong (Sekowski, 2021). This research, focuses on presenting ways in which people approach grief in connection to personal loss. Moreover, the research examines a) ways in which a musical play could potentially be used as an atypical ritual for approaching grief and b) the whole experience of the audience and the music students- performers who participated in a musical play centered around loss and the fear of losing someone.
THE MUSICAL PLAY AS A TOOL FOR APPROACHING GRIEF FOR MUSIC STUDENTS AND A TARGETED AUDIENCE
Keywords: μουσική παράσταση, προσεγγίσεις πένθους, συναισθηματική ρύθμιση, πολιτισμικές τελετουργίες; musical play, music and mourning, emotional regulation, cultural rituals