Μεταφράζοντας Πολιτική Φιλοσοφία: Σχολιασμένη Μετάφραση (FR σε ΕΛ) αποσπασμάτων από το βιβλίο του Alain Deneault «La médiocratie» («Η μετριοκρατία») - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μετάφραση (από τα γαλλικά στα ελληνικά) ενός επιλεγμένου αποσπάσματος (Εισαγωγή και μέρος του Κεφαλαίου 1) από το βιβλίο του Καναδού συγγραφέα Alain Denault με τίτλο “Η μετριοκρατία”. Στόχος της μετάφρασης ήταν η διατήρηση της πληροφοριακής και κλητικής λειτουργίας του κειμένου-πηγή και η δημιουργία ενός μεταφράσματος, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αναγνωστών της γλώσσας-στόχου σύμφωνα με τις συμβάσεις των ελληνικών επιστημονικών κειμένων. Η εργασία εμπεριέχει μια σύντομη παρουσίαση της θεωρίας του Σκοπού, στην οποία βασίστηκε το εγχείρημα, την προσαρμοσμένη στο Μοντέλο Κειμενικής Ανάλυσης της C. Nord εξέταση του κειμένου-πηγή, την αντιστοιχισμένη μετάφραση και, τέλος, τον σχολιασμό των μεταφραστικών ζητημάτων, ταξινομημένα κατά το γλωσσικό μακροεπίπεδο και μικροεπίπεδο, περιγράφοντας κι (επε)ξηγώντας προβλήματα, λύσεις και επιλογές.
Traduction commentée de FR en GR: extraits du livre d' Alain Deneault «La médiocratie»
Keywords: Μετριοκρατία, μετάφραση, γαλλικά, πληροφοριακή λειτουργία, κλητική λειτουργία κείμενο πηγή, κείμενο στόχος, θεωρία του Σκοπού, Μοντέλο Κειμενικής Ανάλυσης, επιστημονικό κείμενο, σχολιασμός, γλωσσικό μακροεπίπεδο, μικροεπίπεδο; Mediocracy, Translation, French to Greek, Ιnformative Function, Appellative Function, Source Text, Target text, Scopos Theory, Model for Translation-Oriented Text Analysis, Scientific Written Text, Commentary, Macrolinguistics, Microlinguistics