Προσεγγίζοντας το θεατρικό έργο του Koffi Kwahulé “La Dame du Café d’en Face”: Μετάφραση και ανάλυση - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η Κυρία του Απέναντι Καφέ, του Ιβοριανού συγγραφέα Κόφι Κουαουλέ, ένα θεατρικό έργο ανθρώπινο, που θίγει ζητήματα πάντοτε επίκαιρα, με κέντρο τις συζυγικές σχέσεις και πλαίσιο την οικογένεια, μεταφράστηκε αποσπασματικά στα Ελληνικά, για πρώτη φορά, με στόχο να κερδίσει μια θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία και θεατρική σκηνή. Με προσοχή, λοιπόν, από μεταφραστικής πλευράς, στα νοήματα του πρωτοτύπου, τα χαρακτηριστικά, δηλαδή, εκείνα που το καθιστούν βαθύ και ιδιαίτερο, αλλά και σεβασμό σε όλα τα επιμέρους στοιχεία που το συνθέτουν – δομικά, γλωσσικά, υφολογικά –, η απόδοσή του, με την επιστράτευση τεχνικών και λύσεων που συνδυάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έγινε πραγματικότητα. Το πρωτότυπο, το μετάφρασμα – ένα κείμενο που γεννήθηκε από το αρχικό, ταυτόχρονα όμως το συναγωνίζεται –, μια ματιά στις σημαντικότερες πληροφορίες για το δημιουργό κι ένα κείμενο που συνοδεύει την απόδοση και περιγράφει τη διαδικασία συνυπάρχουν σ’ αυτήν την προσπάθεια μεταφοράς του έργου από τη γλώσσα – πηγή στη γλώσσα – στόχο.

La Dame du Café d’en Face, by award – winning Ivorian author Koffi Kwahulé, is a stage play addressing ever – relevant issues and focusing on human life, marital and family relationships, an excerpt of which was translated in Greek – for the first time – in order for it to earn a place in Greek literature and theatre. By combining different techniques and solutions for the best result possible, paying attention to the original text’s senses, that made it deep and special, and respect to all the individual – structural, linguistic, stylistic – elements composing it, its translation was achieved. In this attempt to transfer this work from the source to the target language coexist the original text, the translated text – one that was born from the original but at the same time is a worthy match for it –, a quick look at the most important information about the author and a text accompanying the translation and describing the process.
An approach to Koffi Kwahulé’s play “La Dame du Café d’en Face”: Translation and analysis
Keywords: Κόφι Κουαουλέ, Η Κυρία του Απέναντι Καφέ, θεατρικό έργο, μετάφραση, ανάλυση, Ελληνικά, Γαλλικά; Koffi Kwahulé, La Dame du Cafe d’en Face, play, translation, analysis, Greek, French