ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η πολιτισμική και καλλιτεχνική εκπαίδευση συμβάλλει στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων και αξιών, όπως ενδεικτικά, στην έκφραση και επικοινωνία, στην κριτική ικανότητα, στην καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης. Ως εκ τούτου τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας (τραγωδίες και κωμωδίες), εξαιτίας της διαχρονικότητας και του ιδιαιτέρου βάθους των νοημάτων τους, έχουν αναχθεί σε πανανθρώπινο αγαθό. Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα διερευνηθεί το αρχαίο δράμα ως θεματικό αντικείμενο του μαθήματος Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Θα επιχειρηθεί η ιστορική παρουσίαση της διδασκαλίας του αρχαίου δράματος στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από τα τέλη του 19ο αι. μέχρι και τις «δικές μας» απαρχές του 21ου αι.. Θα αναλυθεί, επίσης, ο ερμηνευτικός χαρακτήρας των διδακτικών στόχων και θα αξιολογηθούν τα κριτήρια επιλογής των προς διδασκαλία δραμάτων στη βάση του ηθικοκεντρικού τους νοήματος, της διδασκαλίας τους από το πρωτότυπο ή από μεταφράσεις με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών. Ιδιαίτερη αναφορά επιδαψιλεύεται στις μαθητικές παραστάσεις τραγωδίας και κωμωδίας στο πλαίσιο της βιωματικής διδακτικής πράξης της αρχαίας δραματουργίας και θα μελετηθεί η διδασκαλία της Αρχαίας Κωμωδίας σε συσχετισμό με τις αιτίες «μερικής εξαίρεσης» της αριστοφανικής κωμωδίας από τη σχολική τάξη. Συνοψίζοντας, θα αξιολογηθεί η θέση του αρχαίου δράματος στη διδακτέα ύλη των Γυμνασίων και των Λυκείων, οι μέθοδοι και το περιεχόμενο της διδασκαλίας, κυρίως δε η συμβολή του στην καλλιέργεια του ήθους και στην ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας των μαθητών.

Cultural and artistic education contributes to the development of basic skills and values such as expression, communication, critical skills and upgrowth of students’ various skills. Therefore, the texts of Greek drama, tragedies and comedies, due to their timelessness and the immense depth of their meanings, have been reduced to a universal good. This paper presents the role of Greek Drama as a subject of the Ancient Greek Language and Writing course in the secondary education curricula. An attempt will be made regarding the historical presentation of teaching of ancient drama in the Greek educational system from the end of the 19th century up to the dawn of the 21st century. The interpretative character of teaching objectives will also be analyzed and the criteria for selecting dramas to be taught will be evaluated based on their moral-centered meaning and their teaching from the original or from translations signed by important Greek scholars. Particular reference is made to student performances of tragedy and comedy in the context of experiential teaching practice of ancient drama and the teaching of Ancient Comedy will be studied in relation to the causes of "partial exception" of Aristophanes’ comedy within the school classroom. To sum-up , the role of ancient drama in the curriculum High Schools, the methods and content of teaching, and mainly its contribution to the adoption of the principles of humanism and the development of students' theatrical education will be assessed.
Keywords: Δραματουργία, Αρχαίο Δράμα, Αρχαία Ελληνικά, τραγωδία, κωμωδία, διδακτική, Αριστοφάνης, Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, Ἑφημερίς της Κυβερνήσεως, Υπουργική Απόφαση, Οδηγίες διδασκαλίας.; Dramaturgy, Ancient Drama, Ancient Greek, tragedy, comedy, didactic, Aristophanes, Detailed Curriculum, Government Gazette (Greece), Ministerial Decision, teaching instructions