Μετάφραση λογοτεχνίας τρόμου στον ελληνικό χώρο: Εκδότες και στρατηγικές - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η λογοτεχνία τρόμου αποτελεί έναν σημαντικό και δυναμικό κλάδο της λογοτεχνίας, ο οποίος έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των αναγνωστών όσο και των ερευνητών παγκοσμίως. Αν και οι απαρχές του είδους εντοπίζονται στον αρχαίο μύθο και τη λαϊκή παράδοση, η πορεία της σύγχρονης λογοτεχνίας τρόμου στην παγκόσμια σκηνή χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές και προσαρμογές κατά τη διάρκεια των αιώνων. Κάνοντας μια ιστορική αναφορά στον τρόμο, η παρούσα εργασία προσπαθεί να αναδείξει την πορεία εξέλιξης και διαμόρφωσης της λογοτεχνίας τρόμου, δίνοντας έμφαση σε κλασικά έργα και συγγραφείς που είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του είδους, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Επιπλέον, εξετάζεται η μετάφραση της λογοτεχνίας τρόμου στον ελληνικό χώρο, δίνοντας βαρύτητα στους εκδοτικούς οίκους και τις στρατηγικές που υιοθετούν σε σχέση με αυτό το ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος, όσον αφορά τα έργα που επιλέγουν να εκδώσουν αλλά και τους λόγους που το κάνουν. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη θεωρία της μετάφρασης γενικότερα αλλά στη θεωρία μετάφρασης λογοτεχνίας, και δη τρόμου, ειδικότερα. Εξετάζονται οι ιδιαιτερότητες και οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μεταφραστές κατά τη διαδικασία αυτή και οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για να πραγματοποιηθεί η μετάφραση του τρόμου ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και γλώσσες, στην προκειμένη περίπτωση στο ζεύγος γλωσσών Αγγλικά-Ελληνικά. Το τελικό κομμάτι της εργασίας αποτελείται από ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο σχεδιάστηκε με σκοπό να αποκαλύψει τα κριτήρια που ακολουθούν (εφόσον υπάρχουν) οι μεταφραστές στην επιλογή έργων, τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν αλλά και τους τρόπους που τελικά τους βοηθούν να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα και να καταλήξουν στο μετάφρασμα. Μέσω αυτής της προσέγγισης, η εργασία αποσκοπεί στην ανάδειξη της δυναμικής της μετάφρασης της λογοτεχνίας τρόμου στον ελληνικό χώρο και στην προβολή πιθανών μελλοντικών κατευθύνσεων αλλά και αντιμετώπιση προκλήσεων.

Horror literature is an important and dynamic field of literature, which has managed to attract the interest of both readers and researchers worldwide. Although the origins of the genre can be traced back to ancient myth and folklore, the trajectory of modern horror literature internationally has been characterized by constant changes and adaptations over the centuries. By making a historical reference to horror, this paper attempts to highlight the course of development and formation of horror literature, with an emphasis on classic works and authors who have played a key role in shaping the genre as we know it today. In addition, the translation of horror literature in Greece is examined, focusing on the publishers and the strategies they adopt in relation to this particular literary genre, in terms of the titles they choose to publish and the reasons why they do so. At the same time, the theory of translation is examined in general, giving extra attention to the translation of literature, especially the horror genre. Furthermore, the paper examines the particularities and challenges that translators face in this process and the mechanisms used to translate horror between different cultures and languages, in this case the English-Greek language pair.The final part of the paper consists of a questionnaire, designed to reveal the criteria (if any) that translators follow in selecting titles, the challenges they face in translating horror and how they overcome them. Through this approach, the paper aims to highlight the dynamics of the translation of horror literature in Greece and to highlight possible future directions and challenges.
Translation of horror literature in Greece: Publishers and strategies
Keywords: εκδοτικός οίκος, λογοτεχνία τρόμου, μεταφραστές, τρόμος; Translation of horror literature in Greece: Publishers and strategies