Η πορεία του δικαστικού διερμηνέα στον χρόνο: Από την αποικιοκρατία στις σημαντικότερες δίκες του 20ου αιώνα - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η παρούσα εργασία μελέτα την ιστορική πορεία της δικαστικής διερμηνείας και το ρόλο του δικαστικού διερμηνέα μέσα σε αυτή. Η έρευνα αφορμάται από ποικίλες ιστορικές περιόδους και γεγονότα, όπως οι πρώτες εμφανίσεις διερμηνέων στην αποικιοκρατούμενη Νότια Αφρική, οι δίκες που ακολούθησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή της Νυρεμβέργης, του Άιχμαν και του Τόκιο, αλλά και τις νομικές διαδικασίες της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης τη δεκαετία του 1990. Μελετώνται συνολικά και συγκριτικά οι συνθήκες υπό τις οποίες παρέχονταν οι υπηρεσίες διερμηνείας, η εκπαίδευση και η κατάρτιση των διερμηνέων, καθώς και οι προκλήσεις που συνάντησαν. Παράλληλα, γίνεται σύντομη αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο καθενός από τα γεγονότα που λειτουργούν ως παραδείγματα, ενώ σχολιάζονται και κάποιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη δικαστική διερμηνεία. Σκοπός είναι η μελέτη του επαγγέλματος του διερμηνέα σε ένα σχετικά ευρύ χρονικό φάσμα ώστε να αναδειχθεί τόσο η ενδεχόμενη εξέλιξη της θέσης του, αλλά και η σημαντικότητα του ρόλου σε γεγονότα που καθορίζουν την τύχη ανθρώπων και ολόκληρων κρατών , τόσο στο παρελθόν αλλά και σήμερα.
Keywords: δικαστική διερμηνεία, συγκριτική μελέτη, ιστορική πορεία, Δίκη της Νυρεμβέργης, Δίκη του Τόκιο, Δίκη του Άιχμαν, Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, Νότια Αφρική, γερμανοκρατούμενες αποικίες