Εκχύλιση Φαρμακευτικών Ουσιών από τις ρίζες του φυτού σκουτελάριας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Τα φυτά του είδους σκουτελάριας (Scutellaria sp.) έχουν διαχρονικά χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της παραδοσιακής ιατρικής λόγω των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων. Τα κύρια συστατικά με φαρμακευτική δράση που εντοπίζονται στις ρίζες των φυτών σκουτελάριας ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών με κυρίαρχες τις μπαϊκαλίνη και μπαϊκαλεΐνη. Το αντικείμενο της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας αφορά την ανάκτηση και ανάλυση φαρμακευτικών ουσιών από τις ρίζες του φυτού σκουτελάριας μέσω της εκχύλισής του με διαφορετικούς διαλύτες. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν ρίζες από τα φυτά των ειδών Scutellaria rupestris, S. albida και S. gallericulata τα οποία συλλέχθηκαν από τη φύση καθώς και από φυτά S. rupestris που αναπτύχθηκαν in vitro. Τα δείγματα των ριζών, τα οποία είχαν αρχικά ξηρανθεί και αλεσθεί, εκχυλίστηκαν με τρεις διαφορετικούς διαλύτες: μεθανόλη, αιθανόλη-νερό (70:30) και ακετόνη. Τα εκχυλίσματα αναλύθηκαν με τη χρήση φασματοφωτομετρικών μεθόδων για τον προσδιορισμό των ολικών φαινολικών, των ολικών φλαβονοειδών και της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ποσοτικός προσδιορισμός των κύριων ουσιών φαρμακευτικού ενδιαφέροντος στα μεθανολικά εκχυλίσματα των ριζών σκουτελάριας με τη χρήση υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης (HPLC). Τα αποτελέσματα των φωτομετρικών αναλύσεων έδειξαν ότι η μεθανόλη ήταν ο καλύτερος διαλύτης για την εκχύλιση των φαρμακευτικών ουσιών με τα δείγματα S. rupestris (in vitro) να παρουσιάζουν την υψηλότερη συγκέντρωση ολικών φαινολικών και φλαβονειδών. Ωστόσο, από την ανάλυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας φαίνεται ότι όλα τα εκχυλίσματα είχαν παρόμοιες τιμές IC50 ανεξαρτήτως διαλύτη εκχύλισης. Η ανάλυση των φαρμακευτικών ουσιών των εκχυλισμάτων με HPLC έδειξε ότι οι συγκεντρώσεις της μπαϊκαλίνης ήταν υψηλότερες από αυτές της μπαϊκαλεΐνης σε όλα τα μεθανολικά εκχυλίσματα με το στέλεχος S. albida να παρουσιάζει την υψηλότερη συγκέντρωση μπαϊκαλίνης και παράλληλα τη χαμηλότερη συγκέντρωση μπαϊκαλεΐνης.

Plants of Scutellaria genus have traditionally been used in the context of traditional medicine due to their pharmaceutical properties. The main active components with pharmaceutical effects found in the roots of Scutellaria plants belong to the flavonoid category, with baicalin and baicalein being the most prominent. The subject of this thesis is related to the extraction and analysis of medicinal substances from the roots of Scutellaria plants using different solvents. For this purpose, roots from Scutellaria rupestris, S. albida and S. galericulata, collected from the wild were used as well as roots form, S. rupestris plants grown in vitro. The root samples, which were initially dried and ground, were extracted using three different solvents: methanol, ethanol-water (70:30) and acetone. The plant extracts were analyzed using spectrophotometric methods to determine total phenolic and flavonoid content and antioxidant activity. Additionally, a quantitative analysis of the main pharmaceutical compounds in the methanolic extracts of Scutellaria roots was performed using high performance liquid chromatography (HPLC). The results of the spectrophotometric analyses showed that methanol was the best solvent for extracting pharmaceutical compounds, with S. rupestris (in vitro) samples exhibiting the highest concentrations of total phenolics and flavonoids. However, the antioxidant activity analysis indicated that all extracts had similar IC50 values, regardless of the extraction solvent. The analysis of pharmaceutical compounds in the extracts using HPLC revealed that, Baicalin concentrations were higher than those of baicalein in all methanolic extracts, with the S. albida strain showing the highest concentration of baicalin and simultaneously the lowest concentration of baicalein.
Pharmaceutical’s extraction substances of roots of Scutellaria Plant
Keywords: φαρμακευτικές ουσίες, εκχύλιση με υπερήχους, διαλύτες, αιθανόλη-νερό, μεθανόλη, ακετόνη, HPLC, UV-Vis, ενόργανες αναλύσεις, σκουτελάρια, περιστροφικός εξατμιστήρας, χημικές αναλύσεις, αραιώσεις; pharmaceuticals, ultrasound extraction, solvents, ethanol-water, methanol, acetone, HPLC, UV-Vis, instrumental analyses, scutellaria, rotary evaporator, chemical analyses, dilutions