Το μουσικό βίντεο ως μουσικοπαιδαγωγικό εργαλείο στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: μια πολυπολιτισμική προσέγγιση - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα έρευνα επιδιώκει να αναδείξει τη χρησιμότητα του μουσικού βίντεο, ως διδακτικό εργαλείο για τους μαθητές στο μάθημα της μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο επικεντρώνεται στην παροχή πλούσιων μουσικών εμπειριών και δεξιοτήτων μέσω ενός πολυπολιτισμικού μουσικού πλουραλισμού. Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα εργασία διερευνά την αξιοποίηση του μουσικού βίντεο σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες ως εκπαιδευτικού μοντέλου και πρακτικής που μπορεί να εφαρμοστεί στο μάθημα της μουσικής για να οδηγήσει στην αποδοχή του «άλλου». Επιπλέον στόχος της μελέτης είναι να προτείνει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο συμπερίληψης της πολιτισμικής ετερογένειας των μαθητών στα σχολεία και να βοηθήσει τους μαθητές στην ενίσχυση της κοινωνικής και πολιτισμικής τους ταυτότητας, της κριτικής τους σκέψης και να καλλιεργήσουν την αισθητική τους μέσω της εμπλοκής τους με τη μουσική. Επομένως, είναι σημαντικό να διερευνηθούν καινούργιοι τρόποι διδασκαλίας στο μάθημα της μουσικής, ενσωματώνοντας τη χρήση των ψηφιακών μουσικών προγραμμάτων, τη πολυτροπικότητα στη μαθησιακή διαδικασία, τις καινοτόμες μουσικές δραστηριότητες, προκειμένου να ενθαρρυνθεί πολυδιάστατα η μουσική εμπειρία και μάθηση. Προτείνοντας ιδέες, συνεργατικές προσεγγίσεις και μουσικά πολιτισμικά φίλτρα στους μαθητές διαμορφώνεται μία εκπαιδευτική διαδικασία μουσικής πολυφωνίας. Ακολουθώντας σχεδιασμό ποιοτικής έρευνας πραγματοποιήθηκε μία εκπαιδευτική εφαρμογή με παιδαγωγικό στόχο τη δημιουργία ενός διαπολιτισμικού μουσικού βίντεο στην ΣΤ’ τάξη Δημοτικού Σχολείου, και ειδικότερα σε ένα πολυπολιτισμικό τμήμα.

The purpose of this study is to highlight the use of music videos, as a teaching tool for students taking music classes in primary school, which focuses on having a rich musical experience and enhance skills through multicultural musical pluralism. More specifically, this paper explores the use of music video in combination with new technologies as an educational model and practice that can be applied to music lessons to lead to the acceptance of the "other". In addition, the aim of the study is to propose an educational tool for the inclusion of students' cultural heterogeneity in schools and to help students strengthen their social and cultural identity, critical thinking and cultivate their aesthetics through their involvement with music. It is therefore important to explore new ways of teaching in music lessons, integrating the use of digital music programs, multimodality in the learning process, innovative musical activities, in order to encourage multidimensionally the musical experience and learning. By proposing ideas, collaborative approaches and musical cultural filters to students, an educational process of musical pluralism is formed. Following the design of qualitative research, an educational application was carried out with the pedagogical aim of creating an intercultural music video in the sixth grade of primary school, and more specifically in a multicultural department.
The music video as a music pedagogical tool in Primary Education: a multicultural approach
Keywords: διαπολιτισμική εκπαίδευση, μουσικό βίντεο, νέες τεχνολογίες, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, μουσική εκπαίδευση; intecultural education, music video, new technologies, Primary Education, music education