Η συμβολή του μαθήματος της μουσικής στην ενίσχυση μουσικών και κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων παιδιών σχολικής ηλικίας σε δομή φιλοξενίας παιδιών - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα μελέτη έχει ως σκοπό να διερευνήσει την ενίσχυση μουσικών και κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων, παιδιών σχολικής ηλικίας που διαμένουν σε δομή φιλοξενίας, με τη συμβολή μαθημάτων μουσικής. Προσεγγίστηκε ερευνητικά ως μελέτη περίπτωσης και η εφαρμογή υλοποιήθηκε σε δομή φιλοξενίας παιδιών σε νησί των Ιονίων Νήσων. Το δείγμα αποτέλεσαν έξι παιδιά ηλικίας επτά έως δώδεκα ετών. Πραγματοποιήθηκαν 12 ομαδικές μουσικές συναντήσεις. Τα εργαλεία συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το ερευνητικό ημερολόγιο της ερευνήτριας, οι άτυπες συζητήσεις με τα παιδιά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο όπως προέκυπταν σύμφωνα με τις ανάγκες τους, οι ηχογραφήσεις των μαθημάτων και τα φύλλα εργασίας. Οι μουσικές δεξιότητες των παιδιών αναλύθηκαν ως προς το τρίπτυχο της ακρόασης, της εκτέλεσης και της μουσικής δημιουργίας. Οι κοινωνικοσυναισθηματικές δεξιότητες αναλύθηκαν ως προς τις πέντε βασικές κατηγορίες κοινωνικοσυναισθηματικών ικανοτήτων των προγραμμάτων SEL: α) αυτογνωσία (Self-awareness), β) αυτοδιαχείριση (Self-management), γ) κοινωνική συνείδηση (Social awareness), δ) δεξιότητες σχέσεων (Relationship skills) και ε) υπεύθυνη λήψη αποφάσεων (Responsible decision-making). Στη θεματική ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων που συλλέχθηκαν εντοπίστηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά ενώ εξελικτικά αποτυπώθηκε η θετική επίδραση μαθημάτων μουσικής στην προώθηση της κοινωνικής ευημερίας τους σε συνδυασμό με τη μουσική τους αφύπνιση.

The purpose of this study is to investigate the enhancement of musical and socio-emotional skills of school-aged children living in institutional care, with the contribution of music lessons. It was approached as a case study which was conducted in a Greek orphanage in the Ionian Islands, and the sample consisted of six children seven to twelve years old. Twelve group community music meetings were held. The methods of data collection used were the researcher's diary, the informal discussions on individual and group level with the children as they arose according to their needs, audio recordings of the meetings and different worksheets. The children's musical skills were analyzed concerning the triptych of listening, performing and creating music. The socio-emotional skills were analyzed according to the five basic categories of the SEL program: a) Self-awareness, b) Self-management, c) Social awareness, d) Relationship skills ) and e) responsible decision-making. In the thematic analysis of the collected research data, the difficulties faced by these children were detected, while the beneficial effect of music lessons on the promotion of their social well-being in combination with their musical awakening were recorded.
The contribution of music lessons in the enhancement of musical and socioemotional skills of school-aged children living at a children’s shelter
Keywords: παιδιά σε κίνδυνο, δομή φιλοξενίας παιδιών, μουσική στην κοινότητα, μουσικές και κοινωνικοσυναισθηματικές δεξιότητες; children at risk, children’s institutional care, community music, musical and socio-emotional skills