Περιγραφή της Υμνολογίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας με Σχήμα Μεταδεδομένων - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Αρχικά με τον όρο Υμνολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας εννοούνται όλα τα κείμενα που συνέχουν τα Ιερά Μυστήρια και Ακολουθίες, είτε αποδίδονται εμμελώς, είτε μουσικά, είτε με ανάγνωση. Υπόκεινται δε, για λόγους τάξεως και ευπρέπειας σε μία καθιερωμένη διάρθρωση, το λεγόμενο Τυπικό, με σκοπό τη δοξολογία του Τριαδικού Θεού. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί ένα εγχείρημα καταγραφής της Υμνολογίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε σύστημα μεταδεδομένων. Δημιουργώντας έναν τύπο εγγράφου σε μορφή προκαθορισμένου προτύπου (Document Type Definition-DTD), επιδιώκεται η καλύτερη οργάνωση και καταγραφή των κειμένων, αλλά και ελέγχεται η εγκυρότητα των στοιχείων και των ιδιοτήτων που θα προσδιοριστούν κατά τη χρήση τους σε ένα έγγραφο XML. Εκεί, θα καθοριστεί η ιεραρχική δομή, η εσωτερική οργάνωση και κατάτμηση σε πεδία της όλης συλλογής στοιχείων. Για την επαλήθευση της λειτουργικότητας του παραπάνω σχεδίου, ως πεδίο εφαρμογής θα επιλεγεί η Ακολουθία του Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού της 12ης Δεκεμβρίου, αποτελούμενη από τον Εσπερινό, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία.

The term Orthodox Church Hymnology refers to all the texts that contain the Holy Mysteries and Masses, whether recited melodically by byzantic music or by reading, for reasons of order and propriety, they are set to an established structure, the so-called Standard, for the purpose of glorifying the Triune God. This thesis is a project to record the Hymnology of the Orthodox Church in a metadata system. By creating a document type in the form of a predefined Document Type Definition (DTD) template, it is intended to better organize and record the texts, but also to check the validity of the elements and properties that will be specified when they are used in an XML document. There, the hierarchical structure, internal organization and fielding of the entire data collection will be defined. In order to apply the template, the Order of Saint Spyridon of Trimythous the Wonderworker, of December 12th, consisting of the Vespers, the Orthros and the Divine Liturgy, has been selected.
«Description of the Orthodox Church Hymnology through a metadata schema»
Keywords: Υμνολογία Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μεταδεδομένα, XML, DTD; Orthodox Church Hymnology, Metadata, XML, DTD