Σχεδιασμός/Υλοποίηση Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων για τη Διαχείριση Ασθενών με Καρκίνο του Μαστού - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Ο καρκίνος του μαστού, αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στις γυναίκες ανά τον κόσμο. Ασκεί βαθιά επίδραση τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ενώ εξετάζονται στρατηγικές για την αντιμετώπισή του. Τεχνολογίες όπως αναλυτική δεδομένων υγείας, μπορεί να συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση του καρκίνου του μαστού και στην αποτελεσματική καταπολέμησή του ασκώντας θετική επίδραση. Ο συνδυασμός κανόνων και διαφορετικών τεχνικών μηχανικής μάθησης αποδεικνύονται ισχυρά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση ή πρόβλεψη καρκίνου του μαστού και συμβάλλουν εξίσου στην καλύτερη κατανόησή του. Ωστόσο, έχουν εμφανιστεί ποικίλα Συστήματα Υποστήριξης Κλινικών Αποφάσεων, τα οποία αποτελούν σημαντική πρόοδο στην ιατρική πρακτική και παρέχουν συστηματική βοήθεια για τη λήψη κλινικών αποφάσεων. Σε αυτή την εργασία, αναπτύξαμε και εκπαιδεύσαμε δύο διαφορετικά μοντέλα πρόβλεψης για την κατανόηση της διαγνωστικής ακρίβειας του καρκίνου του μαστού. Στη συνέχεια, υλοποιήσαμε δύο εφαρμογές πρόβλεψης μηχανικής μάθησης και ενσωματώσαμε τα ήδη εκπαιδευμένα μοντέλα εντός των εφαρμογών. Αυτά τα μοντέλα εκπαιδεύθηκαν για δύο σύνολα δεδομένων, τα σύνολα δεδομένων Wisconsin Diagnostic Breast Cancer Dataset και Breast Cancer Coimbra Dataset. Μετρικές και πίνακες σύγχυσης αναδείχθηκαν με σκοπό την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και του χρόνου εκπαίδευσης, εξετάζοντας διαφορετικές περιπτώσεις για το καθένα. Οι εφαρμογές που αναπτύξαμε στόχο έχουν να αποδώσουν αξιόπιστα αποτελέσματα τόσο στους ασθενείς, όσο και να διευκολύνουν ιατρικό προσωπικό και ειδικούς στην διάγνωση και πρόγνωση καρκίνου του μαστού χάρη στα εύκαμπτα εργαλεία που διαθέτουν.
Keywords: συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, καρκίνος μαστού, μηχανική μάθηση