Αναγνωστική πολιτική για φοιτητές: Βιβλιογραφική επισκόπηση και προτάσεις - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα εργασία ξεκινά με την παρουσίαση των βασικών όρων που χρήζουν ανάλυσης, συγκεκριμένα την ανάγνωση και την αναγνωστική συμπεριφορά. Ακολουθεί η απαραίτητη εστίαση στην κατηγορία των φοιτητών, με την απόθεση στοιχείων αναφορικά με τις αναγνωστικές συνήθειες τους όπως είναι σήμερα διαμορφωμένες. Το θεωρητικό υπόβαθρο συνεχίζει με τη μνεία στην εκδοτική παραγωγή, την προώθηση του βιβλίου, καθώς και το ρόλο των βιβλιοπωλείων και των βιβλιοθηκών στην πρόκληση αναγνωστικού ενδιαφέροντος. Έπεται μία αναλυτική περιγραφή για τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών, και ιδιαίτερα του διαδικτύου, στην αναγνωσιμότητα των σπουδαστών. Μία περαιτέρω εστίαση γίνεται στην προσφορά των ηλεκτρονικών και ακουστικών βιβλίων. Ύστερα συνοψίζονται τα αποτελέσματα των τεσσάρων ερευνών αναγνωστικής συμπεριφοράς που έχουν πραγματοποιηθεί στον ελλαδικό χώρο. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα από την επεξήγηση των παραπάνω, όπως και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και επίτευξη της αναγνωστικής συμπεριφοράς των φοιτητών στην Ελλάδα.

This paper begins with the presentation of the basic terms that need analysis, specifically the terms of reading and reading behavior. Next is the necessary focus on the category of university students, with the deposition of data regarding their reading habits as they are currently formed. The description of the theoretical background continues with the mentioning of publishing production and book promotion, as well as the role of bookstores and libraries in generating reading interest. A detailed description of the contribution of new technologies, and especially the internet, to students’ readability is followed. There’s a further focus on the contribution of electronic books and audio books. After the theoretical analysis, the results of the fours studies in reading behavior that have been carried out in Greece are summarized. Finally, the conclusions occuring from the above are listed, as well as suggestions for the more efficient organizing and achievement of the reading behavior of university students in Greece.
Keywords: Ανάγνωση, Αναγνωστική συμπεριφορά, Αναγνωστική πολιτική, Φοιτητές, Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, Τεχνολογία; Reading, Reading behavior, Reading policy, University students, Academic libraries, Technology