Επισκόπηση οντολογιών για μετεωρολογικά δεδομένα - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Με την παρούσα πτυχιακή εργασία επιχειρείται η σύγκριση ερευνών σχετικά με οντολογίες από μετεωρολογικά δεδομένα καθώς και η ανάλυση εννοιών που χρησιμοποιήθηκαν για τις οντολογίες. Στο πλαίσιο της Οντολογίας, εξετάζει κανείς τον λόγο ύπαρξης μιας οντότητας, τον σκοπό της, αναφορικά με μια εννοιολογική μορφοποίηση σε ένα πεδίο ενδιαφέροντος (Όντα = Αυτά που έχουν υπόσταση). Συγκεκριμένα, η Οντολογία αναφέρεται σε μία κοινή και τυπική αναπαράσταση γνώσεων από ένα σύνολο δεδομένων, απλοποιώντας την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς και τη δομημένη περιγραφή δεδομένων σε ένα συγκεκριμένο πεδίο. Οι οντολογίες αποτελούν εργαλείο για πολλά πεδία για την συλλογή, απλοποίηση και οργάνωση μεγάλου όγκου δεδομένων. Τέτοια πεδία είναι ο Σημασιολογικός Ιστός, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Βιοπληροφορική. Το πεδίο των μετεωρολογικών δεδομένων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πεδίου με μεγάλο όγκο δεδομένων, αλλά και πεδίο στο οποίο διαφαίνεται ότι οι οντολογίες καθώς και τα συστήματα για την ανάλυση και μετάφραση των πληροφοριών μέσω τεχνικών και υπολογιστικών συστημάτων καθιστούν σημαντική και αναγκαία την ύπαρξή τους. Στη σύγχρονη εποχή, οι οντολογίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη διεπαφή ανάμεσα σε ανθρώπους και υπολογιστικά συστήματα τα οποία φορούν την εμβάθυνση εξαγωγής, συλλογής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και μετάφρασης τέτοιων δεδομένων.
Keywords: Οντολογίες; RDF, XML, OWLTime